Мащабна управленска програма за успеха на Бургас представи на пресконференция днес Димитър Николов. „Имам силата, идеите и самочувствието да надградим постигнатото и да продължим заедно напред. Предстоят ключови за развитието на нашия град години. Моята цел е още по-успяващ, модерен, интелигентен, желан като място за живеене и работа Бургас. Знам какво очакват от мен бургазлии - по-малко приказки и повече работа. В списъка с проекти в програмата ми няма нищо пожелателно. Ако получи силната подкрепа на бургаските граждани, нейното изпълнение започва още на 28 октомври“, каза Димитър Николов.

Здравеопазването ще бъде топ тема на Бургас през следващите четири години. Предстои създаването на нова Университетска детска болница с денонощен спешен център, приемно отделение и консултативно – диагностичен център. В нея ще функционират ключови за детското здраве клиники по: Уши – нос – гърло, Нефрология, Очна клиника, Гастроентерология, Пулмоголия, Ендокринология, Ревматология, Неврология, Център за научни изследвания в сферата на детските заболявания. Стартира обновяването на всички приемни и педиатрични кабинети в поликлиниките.

Бургаският онкодиспансер ще бъде дооборудван с пет скенер и гамакамера за брахитерапия. Ще бъдат осигурени максимални условия за диагностика, лечение и последващо наблюдение на ракови заболявания. В новата сграда към онкодиспансера ще бъде разположено Отделение по нуклеарна медицина и сектор „Брахитерапия“ към Отделението по лъчелечение.

Инвестициите в образование ще продължат, за да бъдем все по-конкурентоспособни и привлекателни за инвеститорите. Тяхното първо и най-важно условие винаги е осигуряването на квалифицирани кадри за техните предприятия и офиси. В пряка конкуренция сме с останалите градове за привличането на сериозни инвеститори, за създаването и задържането на добри специалисти“, заяви Димитър Николов.

Продължава масовото обновяване на дворовете в училища и детски градини. Предвидено е изграждането на пристройки към няколко училища, за да бъде подобрено качеството на учебния процес.

Нови индустриални зони с изграждане на довеждащата и вътрешната им инфраструктура са сред предимствата, които ще привлекат и задържат вниманието на бизнеса. С тях ще бъдат привлечени много външни инвеститори, а едновременно с това ще се осигури перспектива за развитие на бургаския бизнес. Още през 2020 г. в Бургас ще отворят над 20 нови предприятия. Вече започна предварителната работа по обособяването на следните нови индустриални зони: Зона „Меден рудник“, зона Равнец, зона „Черно море“, зона Девети километър и зона „Долно Езерово“. Продължава развитието на зона Българово, чиито терени вече са изкупени на 80 %.

Съвместната работа през последните години накара водещи компании от ИТ и Аутсорсинг индустрията да припознаят Бургас като коректен партньор и перспективно място за работа, за живеене, създаване на семейство и отглеждане на деца. Това е само първа крачка към новите възможности на Бургас да привлича високотехнологични компании. През следващите години стотици нови работни места ще бъдат заети от местни кадри и привлечени специалисти от страната и чужбина.

Благоустрояването на Бургас ще продължи с цялостно обновление на най-посещаваните паркове - парк „Изгрев“ и парк „Славейков“. Димитър Николов предвижда допълнително залесяване и озеленяване в целия град, изграждане на нови пикник зони - две в „Меден рудник“ и една в парк „Езеро“, както и разширяване на зоната в „Минерални бани“.

Предстои ремонт на десетки улици, изграждане на нов обход за к-с „Меден рудник“, обособяването на нови паркоместа и етажни паркинги, масово облагородяване на междублокови пространства, надграждане и продължаване на програмата за саниране на многофамилните жилища. Ще бъде реализиран трети етап от реконструкцията на главната улица „Александровска“ – от пл. „Тройката“ до Централна автобусна спирка.

С ново звено за градски ремонти и инспекторат за борба с вандализма ще бъде засилен контролът за поддръжка на детски площадки, квартални паркове и междублокови пространства. Това ще позволи да бъдат опазени по-дълго време здрави и безопасни елементите на градската среда - тротоари, стълбища, градинска и паркова мебел, съоръжения за детски игри и достъпна среда, фонтани, асансьори, подлези и пасарелки, както и да се ограничат вандалските посегателства върху тях.

Туристическата привлекателност на Бургас ще расте с изграждането на нов етнографски комплекс в Ченгене скеле, музей на минералната вода, Конгресен център в пристанището. Димитър Николов обяви предстоящото закупуване на хидробуси и създаването на свързан маршрут в Бургаския залив, по който да се пътува с морски таксита между Магазия 1, острова, рибарско пристанище „Сарафово“ и новоизградените пристани на „Крайморие“ и Ченгене скеле.

Във възродени храмове на бургаската култура ще се превърнат реновираните Културен дом на нефтохимика и Филхармонията. Нова Библиотека, Арт галерия и Арт уличка ще привличат посетители не само с външния си вид, но и със своите индивидуални програми и съдържание.

„Бургаските творци и НПО могат да разчитат и занапред на моята подкрепа. Ще отделим повече средства за независими културни проекти, изложби, представления и др.“, каза Димитър Николов.

Спортен Бургас ще продължи да създава положителни емоции и да предоставя интересни възможности за свободното време. Освен довършването и официалното откриване на зала „Арена“, предстои строителството на нов футболен стадион и изграждането на малки квартални зали в к-с "Изгрев", к-с "Братя Миладинови", к-с "Зорница", к-с "Славейков", к-с „Славейков“, к-с „Меден рудник“ и кв. „Сарафово“.

Назначен е екип от 30 души - медици, социални работници, психолози, които да оказват медицинска помощ по домовете на самотни възрастни хора. Десет нови социални услуги и стартирането на програма „Активни пенсионери“ ще позволят предлагането на още по-качествена грижа за възрастните и хората с увреждания.

Още по-сериозно внимание към проблемите на околната среда, инвестиции в нови станции за мониторинг на въздуха, подмяна на печки с твърдо гориво с щадящи околната среда уреди за отопление и модернизиране на процеса по сметосъбиране, ще повишат качеството на живот в общината.

Автопаркът на Бургас ще се увеличи с 56 нови електробуса за градския транспорт. Ще бъдат пуснати допълнителни курсове по натоварените линии, автобусите ще се движат по-бързо и по спирките ще се чака по-малко.

Димитър Николов обяви предстоящо усъвършенстване на много от системите, които обслужват функционирането на града – осветление, светофарно регулиране, видеонаблюдение, паркиране и всякакви електронни услуги. Те ще бъдат обединени в обща платформа, наречена „Смарт Бургас“. Тя е готова да заработи през ноември, когато ще започне да събира на едно място градските данни от различни свързани системи така, че да са в помощ и на местната управа, и на гражданите.

Заедно с програмата си за управление, Димитър Николов представи и кандидатите за общински съветници в Бургас от партия ГЕРБ (https://www.gerb-burgas.com/).

„От първия до последния в листата това са хора с професия, биография, чисто име и желание да работят за развитието на Бургас. Те знаят, че най-лесното за тях е тази предизборна кампания. Трудното идва след това, защото бургазлии са взискателни, аз също, и те ще трябва да покажат най-доброто от себе си през следващите четири години“, каза Димитър Николов.

За финал той благодари за оказаното доверие, предложенията, критиките и помощта.

Конкретните проекти и идеи за следващите четири години можете да откриете в сайта dnikolov.eu.

Ето част от тях:

Спортен комплекс в "Меден рудник"

Училищни кабинети

Студентски блок

Римска баня с фонтан

Площад пред Стоматологията

Нов стадион

Индустриална зона Равнец

Дворове на детски градини

Междублокови пространства

Ченгене скеле

Арт галерия

Младежки център в "Меден рудник"

Конгресен център

Втори етаж на паркинг