Вълнувам се по същия начин, когато застанах преди четири години тук - пред вас, като кандидат за кмет на Община Камено. Измина един мандат, в който дадох всичко от себе си. Винаги съм бил обективен, знаех с какво се захващам, знаех, че средствата, нужни за моите идеи ще бъдат недостатъчни. Имах обаче ясна визия за развитието на общината, защото съм роден в Камено и живея в Камено. През всичките четири години бях сред вас и ще бъда до вас, всеки един ден. Живея с вас и вашите проблеми и радости. Това заяви кандидатът за втори мандат за кмет на община Камено Жельо Вардунски на старта на предизборната си кампания, даден снощи в Културния дом в града. Вардунски, който 4 години управляваше с много работа и сърце, изправи на крака хората в препълнената зала и показа, че има най-важната подкрепа - тяхната. На сцената излязоха Мустафа и Ажда Чаушеви и танцов ансамбъл „Здравец“. Депутатите от ГЕРБ Ивелина Василева и Димитър Бойчев изпратиха поздравителен адрес. „Пред вас тази вечер стои един открит, честен и успеше мъж – кметът на Камено Жельо Вардунски. Заявяваме своята пълна подкрепа за него, за неговия екип, за кандидатите за общински съветници, за кметове на насеени места. Камено и общината претърпяха огромна промяна – тя е видима, значима, за по-добрия живот на хората, за семействата с деца, които ще останат тук да живеят“, се кзва в него.

Пред хората Жельо Вардунски посочи работата, свършена през изминалите 4 години и това, кото предстои.

Борех се. Всяка седмица бях в София в различно министерство, ведомство, за да чукам на поредната врата, за да чуят за Камено и неговите нужди. Ние дори не бяхме включени в програмата за енергийна ефективност на панелните блокове. Мина един мандат, изпълнен с нелеки предизвикателства. Мисля, че се справихме – аз и моят екип. Благодарен съм на Общинския съвет, които подкрепяха моите идеи, надграждаха ги и даваха нови за развитието на Камено и селата. Направихме много, спечелихме европейско финансиране по различни проекти, макар и резултатите да се виждат едва през последните две години.

Винаги съм искал и искам моят роден град и селата в общината да се развиват, а не с всяка изминала година да се обезлюдяват.“, добави Вардунски.

Той посочи как един от символите на Камено - Часовникът до преди 4 години беше спрял да отмерва времето... „Казвам го метафорично, но в действителност Часовникът на сградата на Общината беше застинал, стрелката не помръдваше с години. Това беше и първото ми действие – да го сверя! И да се захвана за работа!“, добави той.

Вардунски посочи успехите през изминалите 4 години. Благодарение на подкрепата на Общинския съвет и правилното управление на финансовите потоци в общината бе въведена безплатна детска градина и млечна кухня за всички деца. Още в първата година бяха построени 5 нови детски площадки – 3 в Камено, 1 във Винарско и 1 в Черни връх. Обновени бяха и други съоръжения за децата в повечето села. Ремонтирани са повечето пенсионерски клубове, здравни служби и читалища. Увеличена бе субсидията на пенсионерските клубове от 7.20 до 14 лева на член.

„Виждате читалището в Камено – преобразено е Обновихме стадиона, построихме нови модерни съблекални. Осигурихме линейка, собственост вече на Общината, която да обслужва всички жители при спешни случаи. Сложихме видеонаблюдение в град Камено за сигурността и спокойствието на жителите. Имаме намерение да го разширим и да сложим камери и в селата, за да намалее битовата престъпност. Голяма част от улиците и тротоарите в Камено са ремонтирани изцяло. Грижим се и за селата – чакълираме сме хиляди квадратни метри улици. Площадът в Камено до месеци ще придобие изцяло нова визия, ще имаме модерна сцена, за която мечтаехме от години. Искам тук да отбележа, че парите бяха отпуснати целево от Министерски съвет единствено за реконструкция на площада. Камбанарията на Божия дом в Камено беше една метална конструкция. Благодарение на съпричастността на всички съграждани и много фирми успяхме да изградим нова. Камено вече има своите паметници на двама велики българи – Ботев и Левски. Отново финансирани с подкрепата на много дарители и местни хора. Започнахме разширяването на сградата на Общината, след като закупихме имот от БТК. В момента тече саниране и ще е готова до месец. Опорните точки на опонентите са, че правя повече за Камено. Ще ги опровергая! Боря се за всяко село!“, каза Вардунски.

Направеното през изминалите 4 години:

Зопочнат мащабен проект - изграждане на нова водопроводна мрежа в селата Тръстиково и Трояново
Обновена е механизацията в БКС Камено, която да обслужва селата
Изчистени са дерета, за да бъдат предотвратени наводнения при проливни дъждове
Изградени са отводнителни канали в повечето критични села
Ремонтиран е пътят между селата Ливада и Константиново
Възстановени са щетите на пътните връзки Полски извор-Черни връх и Константиново- Ливада.
Ремонтиран е пътят Полски извор-Черни връх е на финал. „Тук ще отбележа, че средствата, които получихме от Фонда са целеви за ремонти на инфраструктурата след наводненията.
Поддържахме регулярно две важни дейности - осветлението в селата и сметосъбирането
Регулярно бяха почиствани и гробишните паркове.“, добави Вардунски.
Инвестирани са над 200 хил. лв. в археологически разкопки. Идеята е да бъде развита тази историческа ценност, за да бъде районът привлекателен за туристите
Започва изграждане на комплексна зона за отдих до крепостта Русокастро по Програма за междурегионално сътрудничество Интеррег Европа 2014-2020 България – Турция. Това допълнително ще облагороди местността.

За свършеното по селата в община Камено - вижте ТУК.

„Но имаше трудности, които никой не можеше да предвиди. Никой не можеше да предвиди, че една част изграденото през първата година, ще бъде разрушено само за няколко часа от природното бедствие във фаталния 25 октомври 2016 година. Има моменти от тези страшни за всички ни часове, които никога няма да забравя, картини, които завинаги се запечатаха в съзнанието ми. Това не ни сломи. С голямата мащабна кампания, която организирахме успяхме до Коледа да осигурим дом на най-тежко пострадали от наводнението. И започнахме отново, от нулата, за да строим, изграждаме разрушените мостове, пътища, тропахме отново на всяка врата , за да ни обърнат внимание, за да се почистят най-накрая държавните дерета, за да предотвратим последващи ужасяващи ситуации. Направихме всичко, което зависи от нас. Не се оправдавам, напротив гордея се с моя екип, защото мисля, че постигнахме и много!“, каза Вардунски, като споменът за наводненията предизвика истинската му емоционална реакция, която буквално взриви залата.

Вардунски представи и своята реалистична и изпълнима програма:

КАМЕНО

Финансова дисциплина в моето управление е била приоритетна. Продължаваме!
Ще довършим Околовръстното в град Камено
Предвиждаме повече спортни площадки за младите
Отново залагаме на развитието на културния живот, защото всички тези събития ни сплотяват и плавят едно цяло
Един от приоритетите ни е създаване на условия за работа за младите, привличане на инвеститори
Важна цел е обособяване на съвременен пазар в град Камено
Предвиждаме основен ремонт на ул. Димитър Благоев, продължаваме с ремонтите и на другите улици и тротоари
Основен ремонт на сградата на учителите-пенсионери
Облагородяване на помощния двор към Старото училище

ПРОГРАМАТА ЗА СЕЛАТА

Поддържане на Спешната помощ
Чакълиране и асфалтиране на улиците в селата
Ще се борим се за чиста вода във всяко село
Повече европейски проекти за финансиране на селата
Подпомагане на местните самодейни групи
Продължаваме с ремонтите на общинските сгради
Ще изградим и нови отводнителни съоръжения
Предвиждаме основни ремонти на всички читалища
Реставриране и ремонт на църквите
Ремонт на всички пенсионерски клубове
Продължаваме с разкопките и развитието на крепостта Русокастро , която засяга развитието на всички села в района
Ще се борим за излаз към магистралата на село Вратица и обособяване на фермерски пазар в района
Ще се борим се за ремонт на пътя Трояново – Русокастро
Предвиждаме модерни детски и спортни площадки във всяко село в общината
Видеонаблюдение – разширяване в Камено и селата.

„Кмет, без стабилен отбор от общински съветници, които специалисти в различни области и които са качествени хора, няма да може да работи пълноценно за идеите си и да ги осществява.“, каза Вардунски и прадстави шампионският отбор на ГЕРБ за местния парламент и кандидатите за кметове на населени места.

Общински съветници от ПП ГЕРБ

ПП ГЕРБ

• 101. Жельо Василев Вардунски

• 102. Радослав Иванов Балтаджиев

• 103. Янчо Илиев Проданов

• 104. Румяна Атанасова Сотирова

• 105. Камен Веселинов Тодоров

• 106. Иван Георгиев Димитров

• 107. Иван Енев Енев

• 108. Жечка Тодорова Тодорова

• 109. Дияна Славова Гочева

• 110. Божидар Калудов Стефанов

• 111. Стефан Георгиев Иванов

• 112. Теньо Георгиев Ганчев

• 113. Вълчо Ангелов Стайков

• 114. Красимир Георгиев Лимперов

• 115. Иванка Димитрова Драгова

• 116. Иван Стефанов Георгиев

• 117. Денка Динева Петрова

Кандидат за кметове по селата

Петър Иванов – кандидат за кмет на с. Трояново

Тодор Шерев – Кандидат за кмет на с. Черни връх

Елена Славова – Кандидат за кмет на с. Кръстина

Стайко Манев – Кандидат за кмет на с. Винарско

Иван Атанасов – Кандидат за кмет на с. Свобода

Георги Ганчев – Независим кандидат за кмет на с. Русокастро