За единен Детски спешен център в Бургас настоява регионалният представител на СДС Дончо Златев. Причината – сега се създава хаос и паника у родителите, които в случай на нужда започват да се чудят къде да заведат детето си, за да получи то адекватна лекарска помощ.

„Смятам, че в Бургас трябва да обърнем внимание на най-малките и най-беззащитните и с всички средства да създадем единен и централизиран Детски спешен център. За съжаление първият опит не беше много успешен и не просъществува дълго. Разпределянето на спешните дежурства на педиатрите по график в различните болници също не бе успешно. Дори напротив – създаде хаос и паника. И сега нищо не се е променило и родителите започват да обикалят болниците, за да намерят дежурен педиатър, а това не трябва да е така“, категоричен е Златев, който е и член на НИС на СДС.

Според него липсата и на бърз и лесен достъпен източник на информация води до абсурда родителите да се питат един - друг през социалните мрежи.

„Масова практика е родителите да отиват в Спешното отделение в УМБАЛ Бургас и да се окаже, че дежурен лекар, който може да поеме техният случай, е в друго лечебно заведение. Така с дете на ръце, притеснените родители обикалят града в търсене на адекватна лекарска помощ.“, казва от опит Златев, който е баща на тригодишно момиченце.

Златев обяви, че в следващия Общински съвет СДС ще се бори да се инвестират и общински средства в подобряването на Детската спешна помощ в Бургас.

Преди няколко месеца младежкият лидер на СДС изпрати писмо до премиера Бойко Борисов с искане да се отпуснат средства за закупуването на 27 детски линейки за всички областни градове. От Министерство на здравеопазването и Министерство на финансите отговориха, че няма нужда от закупуването им, а Златев започна събирането на подписка.