Планът "Бачийски" ще превръща Бургас в Дубай, авторът му не е решил дали ще участва в изборите наесен

Бургас може да се трансформира за няколко години в международен икономически, финансов и търговски център по подобие на Дубай, смята зам. председателя на ПП „Средна европейска класа“ Константин Бачийски, който е общински съветник в Бургас.

Той представи пред журналисти точка от съставения от него план за развитие на града - „Планът Бачийски“, която предлага бившето военно летище „Равнец“ да се превърне в Свободна безмитна зона.

Като примерен модел, който Бургас да следва, той посочи Дубай, който от рибарско селище от края на осемдесетте години до днес се е превърнал в световен финансов център благодарение на откриването на Свободна безмитна зона там.

Бачийски опроверга общото схващане, че Дубай се е развил на база на износа на петрол. „На практика Дубай внася петрол, за да задоволи собствените си нужди. Само 2% от залежите на нефт в Обединените арабски емирства са разположени в Дубай и формират едва 6% от икономиката му“, поясни той.

Свободната безмитна зона със собствено летище ще привлече инвеститори и свободни капитали от цял свят, а зоната ще обслужва карго полети. На територията на зоната ще може да се развива производство с цел износ, категоричен е Бачийски.

В отговор на въпрос дали ще участва в местните избори наесен, той отговори, че все още не е решил. Едно от нещата, които биха могли да го накарат да се кандидатира, било реализирането на такъв тип проекти. „Бих подкрепил всеки кандидат, който ще работи по такива идеи“, каза той.

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Горят сараите на Доган в парк Росенец

Касапница на пътя Бургас-Созопол

Има ли коронавирус в Бургас?