Бургас може да се трансформира за няколко години в международен икономически, финансов и търговски център по подобие на Дубай, смята зам. председателя на ПП „Средна европейска класа“ Константин Бачийски, който е общински съветник в Бургас.

Той представи пред журналисти точка от съставения от него план за развитие на града - „Планът Бачийски“, която предлага бившето военно летище „Равнец“ да се превърне в Свободна безмитна зона.

Като примерен модел, който Бургас да следва, той посочи Дубай, който от рибарско селище от края на осемдесетте години до днес се е превърнал в световен финансов център благодарение на откриването на Свободна безмитна зона там.

Бачийски опроверга общото схващане, че Дубай се е развил на база на износа на петрол. „На практика Дубай внася петрол, за да задоволи собствените си нужди. Само 2% от залежите на нефт в Обединените арабски емирства са разположени в Дубай и формират едва 6% от икономиката му“, поясни той.

Свободната безмитна зона със собствено летище ще привлече инвеститори и свободни капитали от цял свят, а зоната ще обслужва карго полети. На територията на зоната ще може да се развива производство с цел износ, категоричен е Бачийски.

В отговор на въпрос дали ще участва в местните избори наесен, той отговори, че все още не е решил. Едно от нещата, които биха могли да го накарат да се кандидатира, било реализирането на такъв тип проекти. „Бих подкрепил всеки кандидат, който ще работи по такива идеи“, каза той.