Кметът на Бургас Димитър Николов е безспорният фаворит на ГЕРБ за местните избори през този октомври. Неговата кандидатура е единствената, номинирана от клубовете на партията в Бургас, която ще бъде гласувана и на насроченото за тази вечер общинско събрание на ГЕРБ. Самият Николов заяви преди няколко дни, че ако бъде номиниран, може и да се кандидатира отново за кмет, тъй като държи на посоката на развитие на града. Очевидно той вече е сигурният кандидат за кмет на ГЕРБ и че ще се яви на изборите за доверието на бургазлии и тази есен.

От създаването на ГЕРБ Николов увеличава подкрепата си със всеки изминал вот. Първият му мандат през 2007-ма година започна след оспорвана битка срещу изглеждащия непоклатим бивш кмет Йоан Костадинов. Тогава като кандидат на младата партия ГЕРБ Николов не само успя да излезе до балотаж, но той дори и не беше срещу Костадинов, а срещу създателя на НФСБ Валери Симеонов. Костадинов остана трети с 16,35% или 14 739 гласа. На втори тур Николов победи Симеонов с 63,55 % срещу 36,45%. На тези местни избори ГЕРБ е успяла да вкара в Общинския съвет 14 свои представители.

На вота през 2011-та година до балотаж изобщо не се стигна. Димитър Николов спечели от раз и то с огромна преднина. Той събра 67 237 гласа или 70,86%. Втори остана Валери Симеонов – с 11,25%, а канидатът на БСП Павел Маринов – с 9, 01% зае трета позиция. Паргия ГЕРБ спечели 28 места в местния парламент.

Предходните избори – през 2015-та година, бяха истински триумф за ГЕРБ в Бургас. Димитър Николов започна третия си мандат с подкрепата на 84% от бургазлии, което е 71 232 гласа. Опонентите му останаха далеч назад, като втори беше кандидатът на НФСБ Бойко Миразчийски, но с огромна разлика, тъй като той събра 6,17% подкрепа. В Общинския съвет ГЕРБ завоюва 29 места.

Днес състезанието се очертава да бъде за листата за местния парламент, тъй като номинираните имена от клубовете за 51-местния Общински съвет са около 90. В залата тази вечер също ще има възможност за издигане на номинации, така че се очертава общия им брой да набъбне около 100.