Кандидатът на БСП за кмет на Бургас трябва да е избираем, заяви преди началото на конференцията на партията в морския град днес членът на ИБ на социалистите Атанас Зафиров. Припомняме, че общинската структура днес избира претендента между депутатите Николай Тишев и Дмитър Стоянов, като се очаква гласуването да бъде в около 14 часа..

Ето какво заяви Зафиров преди форума:

- Г-н Зафиров, какъв трябва да е каниддатът за кмет?
- Избираем. В Бургас има 12 години статукво, което е крайно време да бъде променено. Така че основното, което трябва да носи нашият кандидат е избираемост, всички останали критерии са заложени в документите на Националния съвет.

- Какво влагате в критерия “избираем“?
- Кандидатит, който се ползва с добро име, който може да привлече широка периферия. Кандидат, който отговаря на високите критерии, които сме заложили и който може да спечели доверие.

- Какви трябва да са бъдещите общински съветници, за да бъдат по-активни?
- Ние сме заложили в национален мащаб 50% увеличение на нашите съветници. В Бургас трябва да бъдат поне 100% с оглед на послединте резулаттите. 10 съветници е реалистично.

В някои от общините в Бургаска област БСП губи избори години наред, като в Приморско, в Царево...Ще успеете ли да намерите кандидати, които да са реални конкуренти на сегашните кметове?
- Сигурен съм, че в областта има няколко общини, където БСП има реален шанс да спечели изборите, няма да ги фиксирам. Във всички общини ще се борим за победа. Има места, където трайно отсъстваме от политическия живот и се надявам на тези избори да настъпи промяна.

- В Несебър ще подкрепите ли сегашния кмет Николай Димитров, като се има предвид, че срещу него излиза Атанас Терзиев едновременно от ГЕРБ и МОРЕ?

- В Несебър трудно се прави чиста политика, влияят много фактори и много особености. Въпреки това, в последните години БСП бележи траен ръст. Това се отнася за всички морски общини, където спецификата е различна.