Водачите на евролистите на ГЕРБ и БСП Мария Габриел и Елена Йонева се изправиха една срещу друга в дебат в ефира на "Здравей, България". Дискусията беше оживена и оспорена, но добронамерена, като най-големите сблъсъци на мненията на двете кандидатки за евродепутати бяха по темите за доходите, за усвояването на еврофондовете и други. В края на дебата двете са се здрависали и се е оказало, че в телевизионното студио се срещат за първи път на живо.

Елена Йончева говори като на национални избори или като лидер на БСП, дебатът в Европа е на друго ниво. Харесвам това, че сме жени. Това каза водачът на евролистата на ГЕРБ Мария Габриел в отговор на въпрос какво двете оценяват една в друга. Елена Йончева пък заяви, че много харесва брюкселското говорене, не го умеела, не го разбирала, но изглеждало красиво.

Още в началото Елена Йончева заяви, че обвинението към Бойко Борисов е, че той е председател на предизборния щаб на ГЕРБ и коалиция, което е забранено по закон. Законът за администрациите не разрешава да се съвместяват тези длъжности. „Това е безспорно нарушение. Но какво правят ГЕРБ? Когато погазят закона, те вместо да дадат да обяснения, всъщност започват да атакуват противника, в случая - президента Румен Радев, който е бил в Асеновград на празник на града. Когато властта се е сляла с организираната престъпност, президентът е длъжен да бъде коректив”, заяви Йончева.

"Борисов е лидер на партията. Не си е позволил да отиде на нито едно събитие. Имаме си предизборен щаб. Държавата не може да спре да функционира, докато тече кампания за европейски избори. Премиерът е партиен лидер, докато президентът по Конституция трябва да бъде обединител на нацията и не бива да бъде пристрастен", коментира от своя страна водачът на листата на ГЕРБ Мария Габриел. Тя бе категорична, че иска да представлява страната ни в ЕП, защото може да допринесе за "силна, сигурна и суверенна Европа". "За нас каузата е България. А аз се отличавам с две качества: дипломация и твърдост", заяви лидерът на листата на ГЕРБ.

"Моята битка вече повече от две години е срещу корупцията и липсата на справедливост. Време е тази битка да се изнесе и в Брюксел. Вече 12 години сме част от ЕС. За тези години в България са налети милиарди, но ние по никакъв начин не се доближаваме до ЕС. В последния доклад на Европейската комисия се казва, че 40% от българите живеят на ръба на бедността и социалното изключване, както и че 2/3 от сигналите за корупция срещу висши политици не се разследват", каза Йончева.

Габриел пък цитира първото изречение от въпросния доклад: "Силната динамика на растежа в България и стабилността на държавните финанси предоставят възможност за преодоляване на оставащите стрруктурни предизвикателства и за повишаване потенциала за растеж". "Това е оценката на ЕК за последния доклад за страната ни", заяви Габриел. Тя цитира и други доклади, последният от които - на Fitch Ratings от края на март 2019 г., в които е записано, че България е в една много добра позиция спрямо други държави и това дава възможност за повече перспективи".

"Злоупотреби има навсякъде", каза още Габриел и цитира данни от разследвания на ОЛАФ, според които повече нередности били открити в 14 други страни. "У нас не се случва това държавата да се опитва да ги замаже. Затова има ясна процедура - финансовата корекция. Когато има нарушения, се връщат суми. Ключовата дума е прозрачност. Парите се връщат от нарушителите, а не от българските граждани", заяви Габриел.