БСП се обяви против районирането на Бургас и прекия избор на 6-ма районни кметове. Това обяви на пресконференция днес председателят на комисията по местна политика към ОбС на партията Прокоп Паскалев след състояло се заседания снощи, на което е бил разгледан въпроса. Мотор на идеята за районирането на Бургас е Инициативен комитет „За пряка деморация“, в чиято основа е общинсият съветник Живко Табаков. Темата ще бъде разглеждана на сесия на местния парламент, която ще се проведе другата седмица.

„Взехме решение да не се подкрепя. Отстраняването на слабостите, които съществуват сега, са в правомощията на структурите като Общински съвет, кмет, директори на Центровете за азминистративно обслужване. Въпросите, които поставят вносителите на предложението, като например по-добра отчетност – няма да се подобрят.“, мотивира се Прокоп Паскалев, който има дългогодишен опит в начина на работа на местната власт. Той посочи, че в момента на територията на община Бургас има 62 избираеми длъжности, сред които 1 общински кмет, 51 общински съветници, както и 10 кметове на населени места. „С още 6-ма кметове няма да се промени нищо“, каза той. Паскалев каза, че е била обсъждана и идеята за провеждане на референдум по темата, но като се имат предвид правилата, които трябва да бъдат спазени, за да се счете резултатът от него за валиден, се губи смисъла от него.

В тази посока се изказа и общинският лидер на БСП Живко Господинов. „Не мисля, че този Общински съвет има моралното право да взема подобно решение 6 месеца преди края на мандата“, каза той.

Позицията на БСП да не подкрепя идеята на Живко Табаков, който в местния парламент действа като опозиция, стана повод за коментар за намеренията на социалистите за предстоящите местни избори. Социалистите отхвърлиха възможността на този етап да го подкрепят като бъдещ кандидат за кмет. „Ние имаме достатъчно кандидати, които по нищо не отстъпват на Табаков. Но за този въпрос е доста рано. Дали ще подкрепим независим кандидат – зависи от много неща.“, каза Прокоп Паскалев. Той подчерта, че БСП има своя програма, която би трябвало да бъде подкрепена от евентуален бъдещ независим кандидат.

„Докато не минат европейските избори и докато не ги спечелим, е рано да се обсъждат кандидати за кмет. Ще имаме кандидат, ще бъде силен. Той трябва да излезе с ясна визия. Основната задача сега е да спечелим европейските избори“, каза Живко Господинов.