Европейският съюз не е доволен от днешната реч на Тереза Мей за Брекзит.

По-рано Мей предупреди, че Брекзит може никога да не се случи, ако британските депутати отхвърлят споразумението й, а също така може да доведе до втори референдум.


През тази седмица Лондон и Брюксел продължиха разговорите, но все още не могат да постигнат споразумение за прилагането на предпазния механизъм за избягване на "твърда" граница между Северна Ирландия и Ирландия. Очаква се преговорите да продължат и през уикенда.

Би Би Си съобщава за мърморене от страна на ЕС днес, след като Мей очевидно се опитва да хвърли вината върху Брюксел, ако процесът се провали.

"Великобритания гласува за излизане. Госпожа Мей представи противоречиви параметри на Брекзит: напускат митническия съюз, но оставят отворена границата на остров Ирландия, без проверки в Ирландско море, но безпрепятствена търговия с ЕС. Невъзможно! Как Европейският съюз е виновен?", коментира дипломат от ЕС.


Тази вечер се очаква премиерът на Холандия Марк Рюте да проведе телефонен разговор с Мей. Това в Брюксел се определя не като лош знак, а като "признак на отчаяние".

В същото време главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние повтори: "Ние оставаме обединени. Не сме заинтересовани от играта на обвинения, интересуваме се от резултата. Продължаваме да работим".

"Ако тя иска да изпрати послание на ЕС, защо е в Гримзби", попита друг европейски дипломат.

Междувременно Рюте коментира, че е объркан от искането на Мей ЕС още веднъж да се опита да сключи сделка с Лондон, която може да бъде прокарана през Камарата на общините.