"Ние държим на обединението на формациите, които милеят за патриотичната идея, но сме категорични, че личните битки и боричкания лишават държавата от реалната възможност да имаме адекватни и работещи представители в следващия Европейски парламент. Ето защо оставаме в страни от тях и продължаваме дългогодишната си битка за отстояване на реалните ценности на Европа", заявиха от ВМРО. Така патриотите обявиха началото на подготовка за самостоятелно участие в изборите за Европейски парламент тази година.
Опитите на ВМРО за общи кандидати на "Обединени патриоти" са били неуспешни, което е довело до решението на партията да се яви сама на изборите. Националното събрание на партията е решило да приеме Хартата на патриотичните ценности "Друга Европа е възможна", като основополагащ документ за явяване на изборите за Европейски парламент.

ВМРО започва самостоятелна подготовка за участие в изборите за Европейски парламент и създава Централен предизборен щаб с председател Юлиан Ангелов. Водач на листата ще бъде досегашният евродепутат Ангел Джамбазки.

От ВМРО се обявиха против "розовия фашизъм" и лицемерието на големите партии ПЕС и ЕНП.