Министърът на околна среда и водите Нено Димов и кметът на Бургас Димитър Николов подписаха договор за изграждане на анаеробна инсталация за разделно събрани биоразградими отпадъци в региона. Това стана на официална церемония по време на Годишното информационно събитие на ОПОС, на което беше представен напредъкът на ОП за 2018 г.

Целта на проекта е осигуряване на инфраструктура и система за разделно събиране на биоразградими битови отпадъци в общините Бургас, Несебър и Поморие, съобщават от Министерството на околната среда и водите.

Съоръжението е с капацитет за рециклиране 30 652 тона годишно. Общият размер на инвестицията е над 37,4 млн. лв. Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“ осигурява безвъзмездна финансова помощ в размер на 29,4 млн. лв. Срокът за изпълнение на проекта е 48 месеца.

„Изпълнението на тези проекти позволява по модерен и природосъобразен начин да превърнем отпадъка в стока“, каза министър Димов. Той допълни, че това е в основата на бъдещата икономика, към която България се стреми.