В края на миналата седмица бяха приети промените в Наказателно-процесуалния кодекс, които предвиждат въвеждането на т.нар. „тайни арести“ – право на властите до 48 часа да не уведомяват близките на задържан (или 24 часа – ако е дете).

Експертите определиха промените като „ограничаване правото на защита“. А новоизбраният член на НИС на СДС Дончо Златев се обяви за оставка на правосъдния министър Цецка Цачева.

„И малкото останало доверие в съдебната система рухва. Не просто не виждаме реформи, които да доведат до гарантиране на върховенството на закона, а виждаме отявлен тоталитарен полъх в цялата правосъдна система. Правосъдният министър Цецка Цачева е загубила тотално доверието на българските граждани и обяснението й, че тези промени са наложени заради евродиректива от 2013 г. просто не е достатъчен аргумент. Целта на тази директива е да има по-голямо право на защита, а ние отново се опитваме да „побългарим“ директивата и да оставим вратички в закона“, категоричен е Златев.

От СДС още през октомври обявиха позицията си, че тази промяна може да има своите сериозни притеснения, че тази мярка може да причини сериозни психически и здравословни щети на близките на задържаното лице, които ще бъдат в неведение за причините за неговото 48 часово отсъствие. А още повече и за родителите на непълнолетните, които 24 часа няма да знаят къде са децата им.

„Показателно е, че промените минаха без дебат в пленарна зала и при тоталното отсъствие на опозицията. Разбираемо е, че наследниците на БКП не се противопоставят срещу възкресяване на похватите на тоталитарната държава. Ние в СДС смятаме обаче, че за партиите, които претендират да са демократични и десни, липсата на адекватна позиция е съучастничество“, каза членът на НИС на СДС.

Освен това Златев каза, че другият абсурд от изминалата седмица е приетото на първо четене, отново без дебат, разрешение за конфискуване на имущество на неосъдени граждани. От ГЕРБ внесоха промените на 10 декември след тълкувателното решение на Върховния касационен съд, според което прекратяването на наказателно дело е абсолютна пречка за внасяне на иск за конфискация.

„С това решение принципа за виновност до доказване на противно не просто остава водещ в българската правосъдна система, но и отваря врата за репресия и грубо посегателство срещу личната собственост“, коментира още регионалният представител на СДС за Югоизточен регион.