Вицепремиерът Красимир Каракачанов завежда тази седмица дело за клевета срещу бившия шеф на дирекция "Българско гражданство" в министерството на правосъдието Катя Матева. Това обяви самият той при посещението си в Пловдив. Преди месец уволнената чиновничка заяви, че ВМРО и Красимир Каракачанов се издържали от продажба на БГ паспорти.

"Вече съм намерил адвокат, остава само да подпиша исковата молба. Финансовата претенция може да е за 1 лев или 1 стотинка. Не става въпрос за пари", подчерта Каракачанов. По думите му фактите ще покажат, че когато Матева е била на поста си, 1200 турци са получили наше поданство, без да имат основание.

"Същата тази госпожа твърди, че македонците не били българи", възмути се вицепремиерът.

Каракачанов бе категоричен, че повече от година след подписването на договора за разбирателство с Македония провокациите от страна на Скопие продължават. Според него работната група от историци между двете държави не действа по вина на представителите на Македония, които имали инструкции да саботират.

"Те си представят общата ни история някъде по средата. Няма как цар Самуил да не е български. Самият той се е наричал така, както и наследниците му. Първата му столица не е Охрид, а София", посочи Каракачанов. Вицепремиерът добави, че въпреки договора за разбирателство със страната ни Македония все още отбелязва "измислен празник".

"Наричат го въстание срещу бугарския окупатор. Това не е нормално, не е добросъседско. Никакъв бунт не е имало, а атентат на 11 октомври 1941 г. Четирима ремсисчета хвърлят жребий кой да убие техен съгражданин полицай", обясни Каракачанов. Той подозира, че целта на политиците в Скопие с договорите с България и Гърция е да осигурят на страната си влизане в НАТО и ЕС, след което да ги отменят.

"Ние не сме длъжни автоматично да им даваме подкрепа на Македония за членството", уточни вицепремиерът.

Каракачанов не даде категоричен отговор дали Обединени патриоти ще се яви в този вид на изборите, но подчерта, че винаги е бил за коалицията. Той отрече Волен Сидеров да е поставял искане да оглави листите.

Като министър на отбраната Каракачанов посочи, че ще има диференциация при увеличенията на заплатите на военните от 1 януари догодина. По-висок ще е процентът във формиравания, които изпълняват по-тежки задачи като 68-ма бригада "Специални сили" в Пловдив и 101-ви планински полк в Смолян. /news.bg