Френските власти разследват намеса на Русия в протестите на "жълтите жилетки", които прераснаха в насилие, съобщи Блумбърг.

"Води се разследване от спецслужбите", потвърди и министърът на външните работи Жан-Ив Льо Дриан в интервю за RTL. „Все още не са направени изводи“, коментира министърът.

По информация на Алианса за защита на демокрацията, около 600 профила в Twitter, известни с прокремълска пропаганда, са започнали да се фокусират върху Франция и да използват хаштаг #giletsjaunes - "жълти жилетки".

Тези акаунти обичайно са публикували новини за САЩ и Великобритания, но през последните седмици основно започнали публикации за протестите във Франция.

Блумбърг отбелязва, че голяма част от тях са от руски държавни медии, включително Sputnik и RT.

Междувременно и The Times съобщи, че в Twitter са се появили стотици акаунти свързани с Русия, в които всеки ден са били публикувани над 1500 съобщения с призиви за присъединяване към протестите.

По данни на изданието, акаунтите разпространявали лъжлива информация, публикувайки снимки от други протести, с цел да бъде показано "полицейско насилие" срещу протестиращите.

Същевременно френският президент Еманюел Макрон свика среща със социалните партньори и отговорните политици, преди да направи ключово обръщение към нацията, в опит да успокои гнева на протестиращите, предаде Франс прес.
Макрон събра на среща в Елисейския дворец 37 души, сред които премиера Едуар Филип и 12 членове на правителството, ръководителите на основните синдикати и работодателски организации, както и председателите на двете камари на парламента и на асоциациите на местната власт.
Френският президент, който запази мълчание почти през цялото време на съпроводените с насилие демонстрации, започнали на 1 декември и сцените на вандализъм при прочутата Триумфална арка, го наруши в понеделник вечерта.