След 26 дни протестиращите майки свалиха черните знамена и сложиха символично сиви шалове. Защо сиви – защото този цвят е с една идея по светъл от черното. По този начин показаха, че има малка светлина с извоюваната оставка на вицепремиера Валери Симеонов, предаде репортер на БГНЕС.

Макар и малобройни основните говорителки на протеста отново се събраха пред Министерски съвет, за да кажат, че ще останат там, докато оставката не бъде официално гласувана от Народното събрание.

През целия ден родителите не спряха да изразяват благодарности на всички, които са ги подкрепили през целия месец. Същевременно напомниха, че протестът с палатките пред парламента ще продължи, докато не бъдат приети всички искания в Закона за хората с увреждания, което означава поне до декември.

И отново предупредиха, че са готови отново да извадят черните знамена, да блокират булеварди в случай, че властта забрави да изпълни исканията им, за които се борят вече над 200 дни.

„Усилията ни показаха, че една оставка може да се подаде под натиска на хората, с всеки един управляващ, който се изгаври. Сега сложихме сиви шалове, едва ли скоро ще сложим бял шал, защото реформата тепърва започва и ще продължи с години“, коментира за БГНЕС една от майките Вера Иванова. Следващата голяма битка е свързана с ТЕЛК-овете.

Оставката на Симеонов

Вицепремиерът Валери Симеонов подаде оставка снощи. Той съобщи новината в сградата на МС. "Поканих Ви, за да Ви съобщя личното си решение за оставката. Причината е медийната кампания, която удря върху рейтинга на правителството и е пречка за нормалната дейност на управлението. Това е едно от най-успешните управления", каза Симеонов и подчерта, че решението му е лично и не е взето под натиск от страна на премиера Бойко Борисов. Той добави, че оставката му е приета от премиера.

„Моята оставка ще лиши протестите от техните основания, поне частично. Хайде сега да видим дали протестите ще продължат и с какви претенции“, каза още Симеонов.

Протестиращите майки на деца с увреждания свикаха извънреден брифинг в събота рано сутринта, на който обещаха да продължат протестите си, докато оставката не бъде гласувана от парламента.

Реакцията на политиците

Представителите на партиите, влизащи в управляващата коалиция, увериха, че след оставката на Симеонов кабинетът остава стабилен.

Според председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов правителството излиза по-работоспособно след оставката на вицепремиера. „Този акт ще успокои обстановката и ще можем да се върнем към по-нормална среда на работа. Когато има напрежение не е толкова продуктивна законодателната и изпълнителната власт. Правителството излиза по-работоспособно”, подчерта той пред бТВ.

Цветанов смята, че в случая няма риск за голямата коалиция, защото Симеонов сам е взел решението за оставката си – без натиск от страна на ГЕРБ.

Това, че оставката на Симеонов не е искана от премиера Борисов потвърди и другият вицепремиер и коалиционен партньор в „Обединените патриоти“ Красимир Каракачанов. „Не е имало настояване от страна на премиера Бойко Борисов за оставката на Валери Симеонов. Той ми се обади вчера около 14 часа, за да ме информира какво е решил. След това двамата отидохме при премиера и го информирахме за това негово решение. Той излезе с аргумента, че след като аз предния път съм го спасил, е редно да ме информира какво е решил да направи”, каза пред Нова тв Каракачанов.

Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров заяви, че оставката на Симеонов не е съгласувана с него, предаде репортер на БГНЕС. Според него тя е закъсняла и е станала на фона на шумни протести в столицата и страната.

теза за закъснялата оставка коментираха на извънреден брифинг и от БСП. Според лидера на партията Корнелия Нинова оттеглянето на Валери Симеонов от вицепремиерския пост няма да промени нищо. Социалистите ще решат в понеделник дали ще се регистрират за кворум в парламента, когато се гласува оставката.

За ДПС оставката на Симеонов е задължителна, но и от там я оценяват като един закъснял акт, който няма да реши нищо. "Оставката показа, че активните граждани не отстъпиха пред цинизма, арогантността и некомпетентността. Но този акт не решава проблемите. Ситуацията в страната е тревожна. Бедността и несигурността подхранват омразата и агресията. Време е за съгласие и воля, време е за реализиране на програма за ускорено развитие на страната", написа във Фейсбук председателят на движението Мустафа Карадайъ.

Отзвукът в чужбина: Отстраняването на Симеонов може да свали и коалиционното правителство

Световните агенции разпространиха новината за оставката на вицепремиера Валери Симеонов.

Агенция Франс прес припомня, че Симеонов ще се запомни не само с грозните думи спрямо майките на децата-инвалиди, които породиха 26-дневните протестите, довели до оставката му, но и спрямо мигрантите и ромите. Агенцията добавя, че извинението на вицепремиера не бе искрено и не успокои майките. Освен това протестите се засилиха и разшириха последните седмици и заради други социални проблеми като високите цени на горивата и ниския жизнен стандарт в най-бедната държава на ЕС, предаде АФП и добави, че протестите са парализирали движението в страната и се очакват да продължат. Агенцията припомня, че правителството на Борисов през 2013 година падна от власт заради протестна вълна. Медията изтъкна и опасението му, че отстраняването на Симеонов може да свали и коалиционното правителство, което се крепи на крехко мнозинство благодарение на „Обединените патриоти".

В съобщението на ТАСС за оставката се припомня скандала с обидните думи на Симеонов спрямо майките. „Протестните акции продължаваха всеки ден, при това не само в София, но и в други градове на България, а към исканията за оставка на Симеонов се добавиха и искания за оставка на цялото правителство. Родители на децата инвалиди, които провеждаха в петък поредната протестна акция, посрещнаха съобщението за оставката на вицепремиера с аплодисменти и танци.

За оставката на Симеонов съобщиха агенция Ройтерс, както и всички водещи балкански медии. /БГНЕС