Жена, участник в протестите срещу високите цени на горивата във Франция, загина, след като бе прегазена кола във югоизточния департамент Савоя.

Шофьорът, също жена, карала дъщеря си към болницата, когато се паникьосала от блокадата на демонстрантите, натиснала по невнимание газта, което довело до трагичния инцидент.

Шофьорът е арестуван и отведен в полицията в състояние на шок.

47 души бяха ранени при протестите във Франция срещу увеличаването на цените на горивата, заявиха представители на вътрешното министерство, цитирани от Асошиейтед прес и БТА.

Около 50 000 души се събраха на около хиляда локации в цяла Франция като част от демонстрацията на "жълтите жилетки” – наречена така по светолоотразителния цвят на жилетките, които носят.

Те обвиняват президента Еманюел Макрон, че е изоставил "малките хора”, като е позволил неконтролируемото повишаване на цените на горивата.

Протестите парализираха страната, а вътрешният министър Кристоф Кастанер заяви, че те ще са „пълен провал”, ако струват човешки живот.

На много места при демонстрациите има ранени.

В Арас, в северната част на страната, 71-годишна жена пострада сериозно, след като бе ударена от автомобил, врязал се в протестиращите, блокирали централен път край града. Шофьорът е арестуван, допълва Нова тв.

В северния град Хасбрук двама души пострадаха, след като шофьор на камион се качи на тротоара и се опита да премине блокадата на демонстрантите. Други двама души бяха ранени, след като водач на автомобил направи неразрешен обратен завой заради блокада, след което се вряза в насрещно идващи автомобили край източния град Бесанкон.

В градчето Селестат, край Стасбург, автомобил прегази крака на демонстрант.

В южния град Грас пък полицай бе ударен от камион, чийто шофьор се опита да премине през блокадата.