Ако сте жител в Италия от над 2 месеца, вече няма да може да се движите с кола с чужд номер. Тази нова норма, която е част от т.нар. Пакет за сигурност, беше одобрена от италианския Сенат. Тя е част от серията мерки, с които Италия се стреми да удари по хитреците, използващи български или румънски номера, за да спестят от застраховки и данъци, но също и за да извършват безнаказано нарушения по италианските пътища.

Според досегашната норма в Италия чужденците можеха да ползват чужди регистрации на автомобили до 1 г. от жителството си на Ботуша. Много често и италианците ползваха чужди номера в родината си, тъй като регистрираха колите си в чужбина посредством фирми за лизинг. В повечето случаи, когато бяха спирани, те бяха предупреждавани, а при второ спиране в рамките на 6 месеца глобата беше от 84 до 335 евро.

Според сега приетата норма обаче глобата става 712 евро и ще се налага още при първото констатиране на нарушение, а колата ще се задържа до поставянето на документите й в ред до 6 месеца. Ако дотогава това не стане, тя ще бъде конфискувана.

Много италианци се снабдяваха с български, румънски или полски номера, за да спестят от застраховки и данъци. Новата мярка е не само с фискална цел. Стремежът е да се сложи край и на хилядите нарушения по пътищата на автомобили с чужди номера, които не винаги можеха да се разпознаят от системата на италианската полиция. Освен това в случаите на инциденти с кола с български номер например, заплащаните обезщетения от българските застрaхователни компании са в пъти по-малки от тези на италианските.