Синдикатите "са вредни за България". Тези думи възмутиха КНСБ. Днес организацията изрази своята позиция пред медиите по повод състоялата се вчера среща на Валери Симеонов с лидери на работодателски организации.

Според Конфедерацията подобно поведение е в разрез с утвърдените европейски ценности и вреди на социалния мир, защото призовава предприятията към война със синдикатите и техните организации.

КНСБ напомня, че правото на сдружаване, правото на протест и организиране в синдикати е конституционно уредено и признато в Декларацията по правата на ООН. От това следва, че то не подлежи на съмнение, а още по-малко може да се използва за лични или корпоративни цели.

Организацията осъжда и репликите на някои лидери на работодателски организации, които обявиха, че са "готови да доведат 20 000 работници на площада" в контрапротест срещу майките.

Приемаме това не само като атака към правото на сдружаване, което има над 130-годишна история в България и по света, но и към демократичните ценности като цяло, заявиха от КНСБ. Те са на мнение, че подобни реплики водят до ненужно обществено напрежение, а резултатите от него могат да са непредвидими.

От организацията са категорични, че ако тази практика продължи, те ще сезират всички международни институции за поведението на водещи работодателски организации.


news.bg