Правителството си върши работата, оставката на вицепремиера Валери Симеонов не е решение. Една оставка в момента означава да съборим правителството. Не подкрепям неговата оставка”, категоричен е министърът на отбраната Красимир Каракачанов след проведена среща на "Обединени патриоти", предаде репортер на БГНЕС.

"Повече от 2 часа продължи заседанието на политическия съвет. За съжаление третият ни партньор не дойде. Аз изразих моето становище пред Валери Симеонов, той надълго и нашироко ми обясни какво е искал да каже и, че не е имал предвид да обижда майките. В края на краищата какво означава оставката на един вицепремиер. Означава падане на правителството, което означава БСП и ДПС да се върнат на власт, за мен това не е решение на въпроса. Второ - ако изгоним НФСБ от управлението, какво очаква правителството - трябва да разчитаме на Марешки. Съжалявам, но това за мен не е алтернатива", заяви Каракачанов.

Затова се разбрахме със Симеонов да си подбира думите, с които се изразява. Аз лично не бих използвал подобни думи, подчерта военният министър и добави, че за него е по-важен фактът, че правителството работи и повишава бюджета с 60% от 270 млн. лв. на 420 млн. лева за хората с увреждания.

От своята страна Валери Симеонов каза, че няма да се извини защото не е бил правилно разбран. Той подчерта, че коалицията ще продължи да работи, защото не е нарушено споразумението, под което са се подписали той и политическите му партньори. Вицепремиерът каза, че до момента нарочно не е влязъл в обяснителен режим и, че едва вчера е запознал обществеността с целия текст на изказването му. Той беше категоричен, че упрекът не е бил децата, а към майките, които твърдят, че децата са им болни, но въпреки това ги изкарват на студ и пек.

"Валери Симеонов не е изрод. Той има инвалид в дома си. Има очи на главата си и много добре вижда, че част от децата, които са изкарани в тези колички те имат физически недъзи, те са с деформирани крайници. Нима някои от вас допуска, че съм такъв изрод, ненормалник, човекомразец, че ще кажа, че тези деца се преструват на болни", отсече вицепремиерът. Той добави, че поведението на майките не е нормално и, че думите му нямат превод. Симеонов заяви, че медиите са извадили две фрази от изказването му - "Кресливи жени на уж болни деца".

"Това не е вярно. Аз не съм го казал. Между тях има 13 думи. Аз знам какво съм имал предвид", коментира Симеонов. Той обясни, че не вижда причина да се извини затова, че някой не го е разбрал какво е искал да каже. Според него майките са получили всичко, което са поискали и за него е необяснимо защо те продължават да протестират.

Вицепремиерът каза, че е възмутен от това, че протестиращите са наричали други хора с увреждания, както и самият него убиец и подчерта, че много хора са обидени, но не се държат по този начин.

Красимир Каракачанов добави, че според него протестът на майките е бил политически експлоатиран от самото начало, но добави, че не омаловажава проблемите на хората с увреждания и подчерта, че държавата е направила голям жест към хората.

Той коментира и отсъствието на Волен Сидеров като обясни, че той не се справя с колегите си, а работи с тях. Според него коалицията не работи в последните 6-7 месеца, защото се занимава с разрешаването на вътрешни спорове.

Министърът добави, че това трябва да се промени и в нея е добре да останат хората, които искат да работят. Стана ясно още, че утре първата точка в дневния ред на депутатите е вотът на недоверие в сектор „Здравеопазване”, внесен от БСП.

БГНЕС припомня, че за днес се знаеше, че "Обединените патриоти” се събират на съвет в ранния следобед. Причината за разговорите е искането за оставката на вицепремиера Валери Симеонов от страна на Волен Сидеров. Вчера Атака свали политическото си доверие от него и поиска да се оттегли от поста заради изказването му, което засегна майките на деца с увреждания и предизвика протест пред МС. "Не мога да поискам оставката на вицепремиера Валери Симеонов, имаме коалиционно споразумение - Обединени патриоти (ОП) трябва да реши. Така министър-председателят Бойко Борисов отвърна задочно на исканията на протестиращите майки на деца с увреждания, щом Симеонов сам не подава сам оставката си, Борисов да му я поиска.

Вчера пред Министерския съвет няколкостотин души излязоха на протест с настояването за незабавна оставка на Симеонов. Поводът бе изказването на вицепремиера, че майките на деца с увреждания, които от месеци излизат на протести с искания за по-адекватен ангажимент на държавата към децата и проблемите им, са едни "кресливи жени", които спекулират с "уж болни деца". Борисов отбеляза, че искане на оставката на вицепремиера от негова страна би нарушило коалиционното споразумение с Обединени патриоти. "Надявам се колегите да решат взаимоотношенията си. Когато са си слагали подписите, са ги слагали като отговорни политици и сме се разбрали това да е за четири години. Всичко друго би било дезертиране, бягане от отговорност или нарушаване на споразумението", посочи премиерът. Днес Волен Сидеров не присъства на срещата с Каракачанов и Симеонов. Не присъствам на Коалиционен съвет.

НФСБ преди 6 дни свали политическо доверие от мен като председател на ПГ на ОП, написа в личната си страница във Фейсбук Сидеров. "ВМРО не взе никаква позиция по този въпрос, а мълчанието е знак на съгласие с НФСБ. При това положение няма логика да бъда на тази среща", заявява още в своята позиция. От БСП пък настояваха за изслушване на Валери Симеонов в парламента. /БГНЕС