В Брюксел подготвят регистрацията на европейска гражданска инициатива, озаглавена: "Да спрем измамите и злоупотребите с фондовете на ЕС". Това реши колегиумът на членовете на Еврокомисията.

Официалната регистрацията на тази инициатива ще бъде на 27 септември 2018 г. От този момент започва да тече едногодишен срок, в който организаторите могат да събират подписи в подкрепа на инициативата.

Ако в рамките на една година инициативата получи един милион изявления за подкрепа от поддръжници от най-малко седем различни държави от ЕС, Комисията ще трябва да реагира в срок от три месеца. Комисията може да реши да регистрира или не инициативата, като в двата случая трябва да се обоснове.

Предложената гражданска инициатива цели засилени проверки за защита на финансовите интереси на Съюза. Предлагат се и по-строги санкции в държавите членки, които не участват в Европейската прокуратура. Решението на Комисията да регистрира инициативата се отнася само до правната допустимост на предложението. На този етап Комисията все още не е анализирала неговото съдържание, уточняват от ЕК.

Изявленията за подкрепа трябва се събират без разграничение между държавите членки единствено въз основа на тяхното участие или неучастие в Европейската прокуратура, според решението. От ЕК поясняват, че съгласно Договорите в правните актове не може да се прави разграничение между държавите членки единствено въз основа на това дали те участват в засилено сътрудничество. Такова разграничение обаче е възможно при обективни причини, например ако съществуват различни нива на защита на финансовите интереси на Съюза.

От ЕК припомнят, че Европейските граждански инициативи бяха въведени с Договора от Лисабон и през април 2012 г. те започнаха да се прилагат като инструмент, чрез който гражданите могат да определят темите, които са на дневен ред. Това стана след влизането в сила на Регламента относно европейската гражданска инициатива, с който се прилагат разпоредбите на Договора.

След като бъде официално регистрирана, дадена европейска гражданска инициатива позволява един милион граждани от поне една четвърт от държавите — членки на ЕС, да приканят Европейската комисия да предложи правен акт в областите, в които тя има правомощия.

Регламентът относно европейската гражданска инициатива предвижда следните условия за допустимост: предложеното действие да не попада по очевиден начин извън обхвата на правомощията на Комисията да представя предложение за правен акт, инициативата да не е явно в злоупотреба, несериозна или злонамерена и да не е в явно противоречие с ценностите на Съюза.