От утре започва събирането на подписи за национален референдум, иницииран от 13 български професори.

"Има стратегически опасности пред България, които не позволяват да отлагаме това, което правим."

Това заяви при представяне на инициативата в БТА проф. Александър Томов, според когото икономическото изоставане и демографската криза според него са основна стратегическа опасност пред държавата.

Напусналите след 89-та година българи по различни статистики са между 2,7 и 3,5 млн. души

Той се мотивира с продължаващото намаляване на населението в страната, хроничния недостиг на работна ръка, а и на млади хора. По думите на Томов в момента в България работят под 3 милиона души по трудово правоотноошение.

"Във всички сектори се налага технологична революция, докато българското правителство стои настрана от проблема", коментира още той. "Темповете на растеж са недостатъчни. Ние предлагаме алтернативна програма за достигане на 6-7% икономически растеж."

Инициативният комитет апелира за смели реформи, за да се върне страната ни в ядрото на ЕС.

Въпросите в планирания референдум са пет и са свързани с нова икономическа стратегия на страната и промяна на политическата система. Комитетът разполага с програма, в която са включени 30 национални проекта за оптимизиране на управлението в страната. Програмата ще бъде представена в цялата страна.

Референдумът ще бъде за:

  • 6 -7 процента икономически растеж;
  • 30 национални проекта;
  • 2 пъти по-високи заплати и пенсии;
  • 5 млрд. евро годишно чужди инвестиции.

В основата на предложението стои външна икономическа политика от нов тип, а отварянето на пазарите за България, което е важно за растежа. Александър Томов коментира и липсата на ясни стратегии за реформи в политиката и привличането на капиталови вложения отвън.

Според проф. Ганчо Ганчев българското правителство не разполага с макромодел, за да планира резултатите от своите действия, включително фискалната политика.
"Стресиращ факт е, че България няма орган за прогнозиране и моделиране". Основен принос за икономиката имат чужди фирми, които при срив отвън, биха намалили производителността си в страната. Това е причината за разработването на 30 проекти, които според инициативният комитет държавата ще генерира, без да става техен собственик.

Събирането на подписи започва от 4 септември и ще продължи до 4 декември според Закона за допитване до народа. Минимум 700 000 хиляди подписи са необходими, а предварителната дата за провеждането на референдума се очаква да бъде 19 май, когато са и европейските избори.

"Битката за този референдум е битка за промяната", посочи проф. Томов. "Става дума за коалиция на знанието. Обществено-политическа коалиция, която няма партиен характер", посочи проф. Томов

Участници в Инициативния комитет за свикване на референдума са: проф. д-р Динко Динков, проф. д.и.н Велчо Стоянов, проф. д.с.н. Иван Станков, проф. д-р Ганчо Ганчев, проф. д-р Александър Томов, проф. д.и.н. Трендафил Митев, проф. д-р Мария Видолова, проф. д-р Христо Стоянов, проф. д-р Никола Алтънков, проф. д-р Искра Балканска, проф. д.и.н. Гарабед Минасян.