Партията на Валери Симеонов – НФСБ, остава в коалицията, но дава последно предупреждение на премиера Бойко Борисов. Симеонов обяви, че остава под условие в управлението и поиска промяна в коалиционното споразумение, съобщи b|TV.

НФСБ ще постави на заседание на Политическия съвет на коалицията ГЕРБ – ОП въпросите за начина на управление, диалог и взимане на решения, в това число за кадрови промени. От партията на Симеонов ще предложат чрез промяна на коалиционното споразумение, промяна на модела на управление на парламентарната група, която сега се ръководи от Волен Сидеров. НФСБ ще гласува против оставките на министрите Нанков, Радев и Московски.

До тези решения от партията на Валери Симеонов – „Национален фронт за спасение на България” (НФСБ ), са стигнали след заседание на Националния изпълнителен комитет, проведено в събота и неделя. На заседанието е обсъдена политическата ситуация в страната след оставките на тримата министри, без съгласуване с коалиционните партньори и без мотиви.

Вътрешният министър Валентин Радев, транспортният министър Ивайло Московски и регионалният министър Николай Нанков подадоха оставки заради катастрофата край Своге, при която загинаха 17 души.

Преди да станат ясни резултатите от разследването на трагичната катастрофа в Своге, кадри, изграждани с години, се жертват с лека ръка заради криворазбрано поддържане на политически рейтинг, смятат от НФСБ.

В декларация те посочват, че премиерът Бойко Борисов действа като едноличен управник, в разрез с договореното коалиционното споразумение. Според това споразумение се предвижда „предварително съгласуване на предлагани промени с коалиционния партньор”.

Валери Симеонов: НФСБ е против едноличния стил на управление на Борисов

Относно други промени в правителството, лидерът на НФСБ посочи, че от доста време настояват за отстраняването на министъра на туризма Николина Ангелкова. Попитан дали би поел туризма, Симеонов коментира, че не му е детска мечта въобще, но това място било определено за НФСБ.

Свидетели сме на яростен отпор на маргинални групи, насъсквани от опозиционните партии БСП и ДПС, които не желаят провеждането на реални реформи, се казва още в декларацията на НФСБ.

„Стабилността на коалиционното управление е застрашена и от непрекъснатите атаки срещу всички предложения на НФСБ в парламентарната група от страна на партньорите в Обединени патриоти. Провежда се масирана медийна кампания за оклеветяване и очерняне на НФСБ, каквато не провежда дори и основният ни политически опонент ДПС”, пише още в документа.