Тримата министри - Валентин Радев, Ивайло Московски, Николай Нанков, напускат постовете си в МВР, МТИТС, МРРБ след зловещата катастрофа край Своге, при която загинаха 17 души.

Брифинг в Министерския съвет дадоха Радев и Нанков, които потвърдиха това. Транспортният министър Ивайло Московски днес е в болнични и затова не присъства на пресконференцията.

Още в неделя - деня след катастрофата, тримата заявили готовност да напуснат постовете, за да поемат политическата отговорност за инцидента.

"Така постъпваме в ПП ГЕРБ, носим политическа отговорност, поставени сме на тези позиции да свършим определена работа. Без да имаме персонална вина, но очевидно министерствата не са били в това състояние, че да ни предпазят от подобна трагедия", посочи МВР шефът в оставка Валентин Радев.

Тези дни от неделя насам тримата министри останали на постовете си, за да предадат работата и да помагат на прокуратурата и следствието след трагичния инцидент. Премиерът Бойко Борисов им казал обаче, че днес е денят да напуснат министерските кресла.

Той им заявил: "Донесете оставките!". "И ние ги депозирахме", разясни Радев.

Министрите отрекоха да си тръгват заради настояването на опозицията. Не писали и мотиви за оставките.

"Ние сме хора с морал, затова понасяме тази отговорност, като ръководители на трите структури, които имат касателство по трагичния инцидент", разясни Нанков.

Двамата министри в оставка допуснаха, че вероятно е липсвала координация и комуникация между ведомствата, за да се случи инцидентът, но обявиха, че се прави "революция" и в близко бъдеще ще се случат добри неща в областта на пътната безопасност.

За момента няма други депозирани оставки на шефове на ресорни структури, но в последните дни в следствието разпитват настоящи и бивши представители на Пътната агенция.

Радев и Нанков не мислели какво ще правят по-нататък, но има вероятност да се върнат като депутати в НС.

"За да сме на светло, да продължаваме да даваме информация", каза Валентин Радев.

Въпросът дали чувстват персонална вина, че нещо не са свършили, те оставиха без отговор.