Алексей Навални, противник номер едно на Кремъл, бе задържан днес пред дома си по неизвестни причини, съобщи в Туитър говорителката на опозиционера Кира Ярмиш, цитирана от Ройтерс и Франс прес.

"Навални бе задържан преди два часа пред дома си. В момента той е в Даниловския полицейски (в Москва). Не са казали защо са го арестували. Взели са телефона му", уточни говорителката му в Туитър днес следобед.

"Дали са му да проведе един разговор по телефона и той ми се обади, а след това са му взели телефона", допълни Ярмиш в интервю за радио "Ехото на Москва", уточнявайки, че адвокатите му ще се срещнат с него.

Този арест "вероятно е свързан" с намерението на Алексей Навални да организира демонстрации на 9 септември срещу силно непопулярната реформа на пенсионната система, която се подготвя, допълни Ярмиш.

Часове преди да бъде задържан, Навални обяви в Туитър, че ще направи "интересни изявления" в емисията си, предавана пряко по социалните мрежи и насрочена за 13:00 московско време, когато е и бил задържан.

Навални остро разкритикува плановете на правителството да вдигне пенсионната възраст, припомня Франс прес.