Ден след като МВР не откри сериозна грешка при издирването на двамата избягали затворници, вътрешният министър Валентин Радев смени цялото ръководство на МВР-София област.



По думите му директорът Георги Григоров и заместникът му Веселин Георгиев са освободени, защото не могли да дадат обяснение къде са пропуските при издирването на бегълците Владимир Пелов и Радослав Колев.

Междувременно вътрешният министър призна, че едно от слабите звена в района било издирваческата дейност, а причината – липсата на пенсионери, които да предадат опит на младите.

Владимир Пелов и Радослав Колев избягаха през централния вход на Софийския затвор в началото на април. Колев е в неизвестност и до момента, а Пелов бе убит при престрелка с Марио Панчев в Ботевград на 5 юни.



Полицията имала информация, че Пелов е в града от повече от месец, но не успяла да го открие, защото затворникът си пуснал брада. Марио Панчев пък бил заловен с незаконно оръжие преди по-малко от месец, заяви вчера вече бившият директор на МВР-София област Георги Григоров.

"Марио Панев е задържан миналия месец с незаконно оръжие. Каза, че се страхува, има някакво напрежение около него, посочи името на Пелов. Ние не може на всеки човек да му дадем охрана с полицай. Той не е по-специален от другите", посочи Григоров.

След посещение в Ботевград вчера директорът на „Национална полиция” Христо Терзийски заяви, че сериозни грешки при издирването не били открити. Днес обаче вътрешният министър Валентин Радев заяви, че е освободил цялото ръководство на областната дирекция. Причината – директорът и зам.-директорът не могли да обяснят къде са пропуските в издирването.



"Те не се справиха. Има някакъв дисбаланс, има нещо, което не е направено в цялата област и отговорник за това са областните директори. Факт е, че са пропуснали някои неща да бъдат свършени. Не ни удовлетвориха обясненията, които ни дадоха", каза министърът.

При посещението си в Ботевград Радев заяви, че като основна причина за неуспешното издирване, се очертавала липсата на хора. "Съставът е по-малко по ред причини - съкращения, напускания, слухове за пенсиониране, автомобили нямало...", изброи вътрешният министър.

Днес обаче Радев бе на друго мнение. "Много е тежък теренът, сложен е - над 200 000 души живеят тук. Но да се оправят. И друг такъв район има - Бургас. Там също е тежък район. Затова пък трябват компетентни хора, които могат да се справят", посочи той. /Дарик нюз/