От известно време в Брюксел се разпространява неофициален документ /нон-пейпър/ за несъгласието на някои държави, преди всичко Франция и Холандия, Македония да получи дата за започване на преговори за членство в ЕС през юни, дори и преговорите за името с Гърция да приключат успешно до тогава, предаде Танюг, цитирана от БТА.

Според македонските медии в споменатия "нон пейпър" пише, че преговорите за членство на Македония и Албания трябва да се отложат за пролетта на 2019 г.

Там е посочено, че въпреки напредъка в създаването на позитивна атмосфера в Бившата югославска република Македония /БЮРМ/, официално Скопие не е постигнало значителен напредък в приоритетните реформи.

Реформата в правосъдието едва е започнала и изисква много време, необходими са още усилия и за премахване на назначенията на работа със семейни, приятелски или партийни връзки, за деполитизация на администрацията, по-активна борба с корупцията и организираната престъпност, се казва в документа.

Източници от македонското правителство потвърждават, че в ЕС има дебати за готовността за ново разширяване, но твърдят, че повечето страни членки са за определяне на дата за преговори с Македония през юни. Правителствените източници изтъкват, че Македония беше класирана сред страните от региона с най-добра оценка в последния доклад на Европейската комисия, посочват македонските медии. /24chasa.bg