Ремонтът в началото на АМ „Тракия“, от Бургас към квартал Ветрен, ще прикючи до 5-6-ти юни, а до 15-ти юни ще приключат всички дейности по пътя Поморие-Ахелой. Това заяви в Бургас министърът на регионалното развитие Николай Нанков. Той днес е на място, за да инспектира работата по обектите, заедно с кмета Димитър Николов и бургаските депутати от ГЕРБ.

„За около 35-40 дни, до 5-6 юни, преди началото на активния сезон, ще приключим с 8-те километра на входа на Бургас. Ако следваме логиката на пътната безопасност и на нормалното осигуряване на трафика по Южното Черноморие, нашата цел е да изведем от Бургас потока от автомобили към курортите със Северния обход на града. В момента правим и довършваме ПУП и ще стартираме тръжната процедура до края на юни, най-късно до началото на юли. Ако няма обжалване, до 3-4 месеца провеждаме тръжните процедури, така че есента може да започне. Ако не – 2019-та година.“, каза още министър Нанков.

Той заяви, че дейностите по обхода на Ахелой и пътя Ахелой -Поморие, се извършват в график. „До 15-ти юни ще привършим с всички дейности – асфалтови, обезопасяване, мантинели, маркировки, пътни цнаци, табели. За летния сезон да имаме съответно готови отсечки. За обходът на Поморие в момента отчуждаване, 22 жалби. Чакаме да приключим с тях или със съдебно решение или споразумение с представляващия собствениците на частни имоти. Само това нни спира в момента да стартираме. Имаме избран изпълнител още от 2016. 95% от трасето няма да съпвада със сегашния път, така че може и през летниясезон да започнем. Няма да отежняваме трафика. Нашата цел до следващия туристическия сезон да се приключи със скоростния път на север от Бургас. Остава само Севераната дъга, ще осигурим финансиране от държавния бюджет. Почти 100 млн. лева има за две години за пътища в Бургаски регион.“, добави още Николай Нанков.

Той отново подчерта поетия ангажимент за пътя между Малко Търново и Царево. „За Камено приключваме с обществената поръчка за Пътния възел и включването от магистралата към входа на Камено. Стартираме проектиране за Дюлинския проход, за да осигурим алтернатива за връзка от Бургас към Варна“, каза още той.