Царят от задния ред на еврошефството: Излагация!

img

Българският монарх и бивш премиер Симеон Сакскобургготски даде да се разбере, че е недоволен от мястото, което му е отредено при провеждането на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Царят е член на Борда на старейшините за председателството, но признава, че на моменти се чуди с какво е ангажиран. Той показа и обида от мястото, което му е било отредено за сядане в Народния театър по време на церемонията по откриването на еврошефството ни.

"Не ще скрия, че мястото, което ми бяха отредили на концерта в Народния театър, едва ли отговаряше на член на т. нар. Борд на старейшините за председателството, без дори да споменавам и останалите ми "длъжности". И откровено казано, се засрамих, като видях погледите на някои от еврокомисарите, виждайки ме къде седя! "Излагацията" не беше за мен, защото на моята възраст и познавайки поведението си през толкова десетилетия, където и да ме "пласират", си оставам един и същ“, каза Сакскобургготски в интервю за "24 часа".

Според него това е и гаф спрямо елементарни правила на протокола и той е за сметка на страната.

"Сигурно комисарите и някои от посланиците в София, виждайки къде седя, са си помислили, че не си уважаваме историята. Негово Светейшество патриархът беше в една ложа, бившите президенти - в друга, главният мюфтия и католическият екзарх - също в две отделни. Аз не съм ли в категорията на бивш държавен глава? И не е въпросът за ложата, а за принципа. Можеше и до патриарха да ме настанят поне...", не крие огорчението си царят.

Той допълва и че смята, че е сред хората, които са имали принос за приемането на страната ни в България.

"Ако погледнем 60-ия юбилей на английската кралица Елизабет, седях ѝ отляво при наличието на толкова крале - ако бях само Сакскобургготски, бивш премиер, едва ли щях да заема това място. Защо е нужно да се срамуваме от нашата история?", пита бившият премиер.

Сакскобургготски не проумява и защо не е била дадена гласност на пресконференцията, която дали той, Соломон Паси и Росен Плевнелиев при старта на председателството.

"Не срещнах отзиви за пресконференцията, която с президента Росен Плевнелиев и Соломон Паси дадохме за чуждестранните журналисти, които отразяваха откриването на нашето председателство. Умишлено затъмнение беше, което мога да си обясня само с някакви комплекси", казва още царят.

Иначе той избягва да даде оценка на председателството ни: "Едва ли може да имаме големи очаквания, защото срокът е твърде кратък, а и трябва да имаме предвид възможностите си. Малка държава сме и не можем да се надскочим", казва той. Все пак допълва, че това, че тук се провеждат срещи и се говори за България, е добра реклама за страната.

Сакскобургготски се въздържа и от коментар на скандалите около продажбата на ЧЕЗ.

"Познавате ме и знаете, че не коментирам така прибързано теми, които са злободневни и толкова много "експерти" се изказват ежечасно... Е, нека изчакаме малко, да се успокоят страстите и тогава може да говорим повече по темата", казва той.

Отговаряйки на въпрос за напрежението между премиера и президента, царят казва, че мирното съжителство в политиката е желателно. Той все пак съветва различията между институциите да не се възприемат като война, както и институциите да не се персонифицират.

 

4 коментара

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

4 Коментара

 •  
  Янко
  2018-03-03 13:41:15

  Аз само да питам. На внука на българския ни цар направиха ли му вече сунет.

 •  
  Ману
  2018-03-03 10:55:44

  Като си създаде собствено царство да сяда където и както си поиска.Тук в Република България ще благодари даже ако е поканен като правостоящ в гардеробната.Явно царя на лъжата забрави как нямаше претенции към страната преди да стане премиер и как после нагло хранеше,аман от самоповярвали си монархични пиянски.Това е система на управление която отмина и по голямата част от бившите му събратя в другите държави са мъртви физически ,а този тук е мъртъв психически. Ти да видиш наглата крадлива мумия имала протекции.

 •  
  Ай стига бе!
  2018-03-03 04:07:39

  " Царят" искал ложа? Кой "цар"? Това, че се казва Сакс-Кобург-Гота още не го прави цар... В действителност е само БИВШ премиер - "по Божията воля"... Приемането ни в БЪЛГАРИЯ? Само там още не са ни приемали... Да бяхте си редактирали статията, а?

 •  
  Ай стига бе!
  2018-03-03 04:07:38

  " Царят" искал ложа? Кой "цар"? Това, че се казва Сакс-Кобург-Гота още не го прави цар... В действителност е само БИВШ премиер - "по Божията воля"... Приемането ни в БЪЛГАРИЯ? Само там още не са ни приемали... Да бяхте си редактирали статията, а?

Най-новото

Актуални теми

Мащабно издирване, 2-годишно дете изчезна в Равнец

Никулден 2018

Пета седмица протести в Бургас