Европейският съюз струва на гражданите си по-малко от чаша кафе на ден. Това смело твърдение на Брюксел накара мнозина да се съмняват, а някои дори го възприеха като популистко.

Макар че европейците в различните държави имат различен принос към общия бюджет на ЕС, се оказва че еврочленството струва на всеки от нас по-малко от половин чаша кафе на ден. Всъщност около 1/5 или 1/7 от кафето в повечето от 28-те страни-членки, показва изследване на Politico.

В този нов "Кафе индекс на ЕС" изданието класира всяка държава-членка, използвайки официалната статистика на Евростат, спрямо това колко плащат гражданите й на Брюксел и колко кафе (с мляко) им струва това. Проучването отчита бюджетната отстъпка на Великобритания и свързаните с нея други бюджетни корекции.

Парите, които всяка страна получава, под формата на регионално финансиране или финансиране за научни изследвания не са включени.

Свикнали сме да чуваме, че германците плащат сметките на ЕС. Всъщност еврочленството им струва 0.84 евро на ден, което е около половината от това, което плащат живеещите в Люксембург - 1.57 евро на ден.

Благодарение на евтиното кафе в Италия, ЕС струва на италианците малко повече от половин чаша кафе. Единствената друга държава, която плаща повече от половин чаша кафе на ден за еврочленството си, е Белгия.

Великобритания, която все се оплаква от членството си и скоро ще напусне ЕС, получава по-добра сделка от повечето държави членки, като всеки неин гражданин плаща на Брюксел 0.69 евро на ден.

Къде е България?

Членството на България в ЕС е най-изгодното спрямо всички други държави. Българите плащаме едва 0.18 евро на ден на Брюксел, което се равнява на по-малко от 1/5 от една чаша кафе.

Измъчената от десетилетие на строги икономии Гърция може да се чувства леко прецакана по отношение на кафето, тъй като средната цена на едно капучино там е 2.91 евро. Това обаче означава, че ЕС струва на гърците най-малкото количество кафе от всяка страна от ЕС: само около 1/7 чаша кафе на ден.


Жителите на Люксембург, Белгия, Ирландия, Дания и Финландия плащат най-много на европейския бюджет. Люксембург и Белгия плащат около 7 пъти повече от България и Румъния.

Остри критици на ЕС като Унгария и Полша също извличат сериозни ползи. Само Хърватия, Румъния и България плащат по-малко пари на човек за ЕС.

13-те държави, които плащат най-много, са се присъединили към ЕС преди или през 1995 г. /money.bg