Цачева обеща ратификация за Истанбулската конвенция

img

Министърът на правосъдието Цецка Цачева обеща в Европейския парламент, че България ще ратифицира Истанбулската конвенция. инистърът на правосъдието Цецка Цачева обеща в Европейския парламент, че България ще ратифицира Истанбулската конвенция.

Министърът на правосъдието Цецка Цачева обеща в Европейския парламент, че България ще ратифицира Истанбулската конвенция.


Вълненията и конфронтацията у нас във връзка с конвенцията, Цачева определи като част от “демократичния процес” и “свободата на словото, което изисква да се чуят различни мнения”. Тя обаче увери, че въпросът ще влезе за обсъждане в Народното събрание и че България ще ратифицира документа, свързан със защита правата на жените от домашно насилие.

Изслушването на Цачева и вътрешния министър Валентин Радев в комисията по граждански свободи на Европейския парламент премина при сравнително слаб интерес и дори приключи предсрочно.

Освен въпроси, свързани с програмата на Председателството, евродепутатите не пропуснаха да зададат въпроси за правата на ромите в България, за корупцията по границите, за измамите с регистрацията на автомобили втора ръка и с акцизите, както и за незаконния трафик на мигранти през страната.

Холандката Джудит Сарджентини от либералите поиска да знае защо България не взема повече мигранти от Гърция и Италия, като определи приетите досега 60 души като недостатъчни да се даде пример от председателстващата държава.

“Разбира се, ще дадем пример. Направили сме съответните запитвания, но бихме искали да се постигне общ подход и с тези, които не го правят”, отговори вътрешният министър Радев.

Миграцията е един от приоритетите на Председателството, което си поставя амбициозната цел да приключи реформата на европейската система за убежище и да укрепи външните граници през следващите 6 месеца.

Запитан от холандската социалистка Кати Пири за над 300 жалби за искани подкупи за преминаването на българската граница, както и от пътната полиция към чужденци, Радев я призова да чете също и статистиките на европейските агенции, които хвалят охраната на българските граници.

Въпросът, който най-много затрудни двамата български министри, беше за дискриминацията и езика на омразата към ромите. Той беше зададен от шведската евродепутатка социалистка Силвия Поза, която е от ромски произход. Цачева обеща само България да продължи да прави усилия за приемането на европейско равнище на Конвенцията на Съвета на Европа за човешките права.

Правосъдната министърка се опита да отклони и въпрос за позицията на България по отношение на наказателната процедура срещу Полша за неспазването на върховенството на закона, но след като той й беше повторно зададен, отговори, че България ще се придържа стриктно към правилата, като даде възможност на Варшава да се защити и да даде обяснение на обвиненията на Европейската комисия, че създава системен риск за независимостта на съдебната власт в страната.

 

1 коментар

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

1 Коментар

  •  
    мъжки орган
    2018-01-11 16:40:02

    Чета как Цецка се е захванала изключително сериозно за ратифицирането на тази конвенция и си мисля, на нея какво и пука толкоз много.Заглеждам по внимателно снимката й, и изтръпвам - че тя е чисто доказателство за третия пол.

Най-новото

Актуални теми

Никулден 2018

Пета седмица протести в Бургас

Четвърта седмица протести в Бургас