Предвид последното развитие - смекчаване на тона от страна на работодателските организации и заявките от страна на правителството за увеличаване на средствата за заплати, най-вероятно до протести няма да се стигне. Това обяви президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов пред БНР.

"Идеята на нас от "Подкрепа" беше да идем да повикаме малко под прозорците на работодателските организации, но напоследък, като гледам, това говорене е поомекнало и дори изчезнало, т. е. вероятно и в това настояване няма да продължим. Още повече, че е твърде възможно на 24-ти - мисля, че вторник се пада по-другата седмица, този разговор окончателно да приключи в рамките на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Така че, "Подкрепа" свиква в понеделник извънредно заседание на конфедеративния си съвет, за да решим какво да правим. Но истина е, че тази година се направиха много сериозни стъпки, а те трябваше да бъдат направени, защото много години бяха пропуснати", коментира Манолов.

Димитър Манолов отбеляза, че повишаването на доходите у нас е факт, но се тръгва от много ниска база, а по отношение на нарастването на производителността на труда той припомни, че тя зависи не само от работника, но и от работодателя, в зависимост от машините и технологиите, които се използват.

Той повтори тезата на синдикатите, че за България изключително важна е политиката по повишаване на доходите. "Доходи, доходи и пак доходи", формулира той накратно принципът, който според синдикатите трябва да е водещ за управлението.

"Пропускали сме много периоди и това, което се прави сега е една твърде добра стъпка - ужасно много резерви има и в икономиката, и в бюджета, и къде ли още не. И за първи път, не мога да си изкривя душата, това, което вършат, е правилно. Друг е въпросът дали е всичко, което може да бъде направено, защото има, да речем, няколко сектора, които може би им изглеждат дребни и не им обръщат внимание, но те са важни, да речем културата", посочи още той.

По отношение на заявеното повишаване с 10-11% на възнагражденията в бюджетния сектор, Манолов каза, че това "е прилично число". /news.bg