В началото на летен сезон 2018 плажовете в България трябва да бъдат достъпни и за хората с увреждания. Стопаните на плажове ще осигурят достъп до ивиците и на хора с двигателни увреждания, а задължението към наематели и концесионери ще бъде вменено чрез анекси към договорите им с Министерството на туризма. Това се оповести самата Грета Аспарухова, която пое кампанията за осигуряване на достъп до плажовете и настоява хората с двигателни проблеми да имат равен достъп (виж ТУК). Заедно с отговора, тя получи и предложение – да стане външен експерт към Съвета по законодателство в туризма.

"След дългата и уморителна битка, която водихме това лято с приятелите ми журналисти, имаме резултат! Вече има изготвени анекси, които следва да бъдат подписани от концесионерите и да влязат в сила следващия сезон 2018! След срещата която проведох с г-жа Ангелкова, има реални резултати. Да се надяваме, че те наистина следващото лято ще има достъп. Знам,че някои ще кажат, че ги занимавам с поредната лакардия и хората от домовете си не могат да излязат, аз за плажове рева! Няма дори да отговарям на подобни коментари... С помощта на всеки застанал до мен ще продължа да се боря за да живеем по-добре в по-добри условия и с по-добър стандарт. Благодаря на всеки един за подкрепата", пише Грета.

На тази жена в инвалидна количка наистина й кипна! Вижте какво написа Грета в открито писмо до премиера

Според досега действащите правила, досъпната среда на плажа е била задължителна единствено ако релефните особености са позволявали изграждането на рампи. От Министерството на туризма уточняват, че вече са изготвени 50 анекса към вече сключените договори за стопанисване на плажовете, в които са залегнали новите условия. Наемателите и концесионерите ще подлежат на санкция, ако плажовете им не бъдат достъпни за всички.