На тази жена в инвалидна количка наистина й кипна! Вижте какво написа Грета в открито писмо до премиера

img

Грета Аспарухова, която е парализирана от кръста надолу, неведнъж е поставяла наболели за хората с двигателни затруднения въпроси пред обществото. Тя е човек, свикнал да се бори. Благодарение и на нея, службата ТЕЛК в Бургас вече е достъпна и за хора с увреждания. Грета неведнъж е заставала пред камерата на новините, призовавайки държавата да вземе адекватни мерки в помощ на хората с увреждания. 

Днес тя отново повдига наболяла за хората с увреждания тема, по която се говори вече няколко години, но напредък в разрешаването на казуса няма. Тази сутринт Грета Аспарухова публикува в личния си профил в социалната мрежа отворено писмо, адресирано до Премиера на Република България, Министъра и цялата общественост. В публичния пост на Грета са отбелязани и 7 бургаски журналиста от различни медии. Публикуваме нейното писмо без редакция:

Уважаеми г-н Премиер,
Уважаема г-жо Министър,
Уважаеми Дами и Господа,

За поредна година хората, ползващи инвалидни колички, и хората с двигателни затруднения сме изхвърлени от плана за достъпност до българските плажове по Черно море. 

Отдавна се поставя въпросът защо, когато се сключват концесионните договори, в тях не се включва клауза за достъпност на хора с увреждания, и ако тя не бъде изпълнена, да следват санкции, включително и прекратяване на концесията! 

Почти 100% от концесионерите нямат и идея какво значи достъпност. Както и почти толкова от отговорниците за това да има достъпност. Освен от личните ми опити да ида на плаж, това мое убеждение се потвърди и от разбиранията за достъпност на концесионер, който твърдеше, че плажът му е достъпен. Истината е следната: поставените дървени скари са като стъпала, които няма как да преодолея сама с количката си. Ако евентуално успея да стигна до плажната ивица - естествено с помощ от „публиката или от приятел“, там ме очаква рампа, която води точно до... пясъка без чадър или шезлонг.

Има няколко плажа, които са достъпни за хората с двигателни затруднения, но можем да ги ползваме срещу 20-30-40 лв на ден - зависи от местоположението. Тези плажове са направени основно за чужди граждани или за българи с високи доходи, а достъпът до тях е много труден и се изискват идентификации, че си гост в съответния хотел (което е в нарушение на конституцията – плажовете са изключителна държавна собственост...)

Поправете ме, ако греша, но за хората с увреждания няма нито един достъпен плаж, нито една достъпна тоалетна на територията на плажовете. 

Дискриминацията спрямо нас с всяка година става все по-голяма и все по-брутална, вместо да намалява според (разпоредбите) на ЕС за интеграцията на хора с увреждания. Никъде никой не споменава дори за ангажимент за подобен ангажимент! 

Държавата ни е зачеркнала като хора, като личности и като съществуване! На нас, индиректно, но абсолютно, ни е забранено да ходим на плаж или почивка, понеже 99% от хотелите не са достъпни, и тук говорим за хотели с 3 звезди и нагоре! 

Да ние не сме най-платежоспособните, но това не е по наша вина, а защото в държавата няма ясно установени и работещи правила, които да забраняват дискриминацията на хора с увреждания при кандидатстване и придобиване на работа. 

Ние сме изцяло изолирани от обществото и за нас се говори два-три пъти в годината – на станалите традиционни протести на хората с увреждания, на които никое правителство не е обърнало особено внимание, и по Коледа, ако има някой управляващ си направи PR-кампания на наш гръб. През останалото време ние сме невидими и „невалидни“ - по институциите все още ни наричат „инвалиди“! 

Крайно време е българската държава да помисли и за нас – хората с увреждания, и да започне отнякъде да показва грижата си и за нас като нейни пълноправни граждани. Дори да е с нещо дребно – като концесиите на плажовете.

2 коментара

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

2 Коментара

 •  
  павлина шишкова
  2017-07-13 18:09:34

  Ние,хората с увреждания/инвалидите/ в инвалидни колички и патерици сме дискриминирани тотално,не само по плажовете и хотелите.Подигравка е факта,че ни карат на 1-2или 3 години да се явяваме на ТЕЛК,като че ли ще проходим.С нищожните 150--200лева пенсия и 90лв за придружител кой от нас може да си позволи скъпо струваща операция?Аз поне няма как заделя над 6000 лева за операции на двата крака.

 •  
  Лили
  2017-07-12 22:33:00

  Мен повече ме вълнува липсата на достъп до градския и другите видове транспорт. От 27 години не съм ползвала градски транспорт, защто не мога да се кача в него.

Най-новото

Актуални теми

19-годишната Ивета беше жестоко убита от своя приятел в Айтос

Тежка катастрофа в Ришкия проход

Задържан е 64-годишния Иван за блудство с момиченце в "Меден рудник"