- Г-н Лапчев, на последната сесия на Общинския съвет чухме предложение от опозицията да бъде премахната Наредбата за реклама, като стана ясно, че зад него стои и проблем, с който общинският съветник Емил Пейчев лично се е сблъсквал. Какъв е мотивът?


- Аз не зная какъв е проблемът. Няма да позволя Общината да бъде онзи фактор, който да регулира и да създава нелоялна конкуренция. Ако някой има притеснения- нека ги изложи официално. Не успях да разбера за какъв мотив става въпрос, подари ми една снимка с едно дръвче, на която се вижда нещо беличко – навярно, че живеем в зелена община. Това е несериозно, поведението на г-н Пейчев е такова. Наистина съм разочарован от това, защото не може законотворец в най-висшия орган на местно самоуправление да изяви желадие да бъде премахната наредба, без да каже по какъв начин да бъде заменена, за да бъде по-добре работеща. Създаваме условия за анарахия. Не може един законотворец да желае това! И като политик, и като общински съветник, избран от хората не е допустимо подобно поведение. Гражданите са го избрали да ги представлява и да създава ред. Създаването на анархия е пагубно. Г-н Пейчев трябва да преразгледа своето поведение в Общинския съвет.


- Какви бяха пропуските в тази Наредба, защо се наложи нейнотото измемение?


-Това са юриддически тълкувания, които налагат корекция. Факт е, че тази наредба е работила през последните 10 и повече години в общината. Наредбите са, за да се спазват. Няма да обърна внимание на изказването на опозицията. Истински се обидих като гражданин на Царево от това, че представител на общинската власт желае отпадане на закони, без да предложи за замяна на по-добри.


- По време на дебата за бъдещото рибарско пристанище в Царево, споменахте че и политическата обстановка в страната в момента е сложна. Притеснявате ли се от промените в централната власт, възможно ли е те да окажат влияние върху проектите на Царево?


- Ни най- малко. Много е рано да се говори каквото и да е, но проектите на Община Царево са перфектно подготнвени и съм убеден, че ще бъде наистина предмет на заяждане, ако някой от тях не бъде одобрен. Подготвени са професионално, подали сме ги в срок. Нямам притесенения.


- Бъдещето на рибарското пристанище разпали гореща дискусия в местния парламент. Опозицията поиска допълнително обществено обсъждане, това ще ви забави ли допълнително?


- Това, което Общинският съвет гласува, не е проект за пристанището. Това е проект за парцаларен план, който ще поволи да бъде създаден проекта за пристанището. Това е липсващата, неразделната част. Проектът ще бъде факт едва, когато бъде издадено разрешение за строеж. Това е обект от първа категория, за който се издава разрешение за строеж от министъра. За да може да имаме готов проект, с който да кандидатстваме за финансиране. Не е нещо страшно, не е нещо, което да сме си измислили. Това обясних и на колегите от опозицията, които показаха изключително неразбиране затова какво всъщност се случва. За съжаление сред тях има човек, който отлично познава хронологията, но залитна в популизъм. Отново се влиза в този кръг да се протакат още и още процедурите, което не е от полза за абсолютно никого, най-вече за жителите на Царево.