Лидерът на АБВ и президент на България в мандат 2002-2012 година- Георги Първанов, буквално разтърси политическите среди в морските общини на юг от Бургас с посещението си в Приморско и Царево тази вечер. Всички знакови лица на опозицията в управляваните от ГЕРБ общини, застанаха до него и изявиха подкрепата си за коалицията, издигнала Ивайло Калфин за президент. Ключови фигури дойдоха да чуят посланията на Първанов и причините, които той подчертава в полза на Калфин като бъдещ успешен държавен глава – дипломат, защитник на националните интереси и човек, който е социално ориентиран.

Любопитното в случая обаче е, че всички активни опозиционери припознават тази коалиция като алтернатива на сегашното управление, а БСП тотално липсва на хоризонта.

В Приморско Георги Първанов беше посрещнат от познатия на широката общественост като първи победител в „Биг Брадър“ Здравко Василев. Здравко, както е известен на публиката, обаче отдавна не е просто лице от шоу програми, той е изключително активен обществено, има мнение и реагира адекватно на всички публични процеси в Приморско. На срещата с Първанов присъстваше и бившият кмет Димитър Димитров, който заяви, че ще работи за тази кампания.

В Китен пък домакин на срещата беше Стоян Диханов – лице на НФСБ, бивш кандидат за кмет на патриотите. Той дори влезе в дискусия с Първанов дали не трябва и Патриотичния фронт да напусне управляващата коалиция и смело заяви, че по този повод имал пререкания с шефа си – Валери Симеонов. На срещата присъстваше и Катя Вълчева – кмет на Китен.

В Царево Първанов беше посрещнат от най-големия опозиционер и може би единствен смел опонент на ГЕРБ в Бургаска област – Станислав Добрев. Младият специалист не се отказва да воюва, въпреки че няма никакъв шанс думата му да бъде чута в местния парламент, тотално доминиран от ГЕРБ, но той продължава битките.

Днешното посещение на Първанов показа, че в морските общини на юг от Бургас на практика няма друга алтернатива. БСП отдавна не съществува там, след като се разби в Приморско със загубата на Лиляна Димова на местните избори през 2011 година. В Царево пък партията на социалистите е толкова зле, че самото й ръководство на национално равнище едва понесе кандидатурата на Петко Арнаудов за местните избори, което тотално я довърши като структура.

Какво каза Първанов при срещите си по места – очаквайте в БургасИНФО.