Малко Търново днес празнува една от най-важните дати в историята си – Освобождението от османско иго. На този ден преди 103 години е прочетен актът за предаване на града и съставните селища на България. По този повод, в сърцето на Странджа се развяха стотици български знамена и прозвучаха патриотични песни. А кметът на Малко Търново се обърна към своите граждани с думите: „Денят 25 октомври е една от най-важните дати в историята на Странджанския край, дата символ на осъществени дълго мечтани надежди. Освобождението на Малко Търново закъснява с цели 35 години, като борбата за него никога не стихва, живота си дават хиляди знайни и незнайни революционери, войници и обикновени хора от Странджа и Тракия. На този ден преди 103 години, след двете ожесточени Балкански войни, през 1913 година, става окончателното предаване на град Малко Търново и съставните села на околията, от пределите на Османската империя към пределите на Отечеството ни – Царство България”.

Янчев призова съгражданите си в този ден, а и във всеки друг ден, да си спомнят за саможертвата на хилядите българи и да бъдат по-достойни техни наследници.

„ Да бъдем свободни значи да бъдем отговорни! Уважаеми съграждани, свободата има много лица, тя трябва да бъде отглеждана и обгрижвана, да бъде доказвана и заслужавана ежедневно, защото настоящето отново ни припомня, че свободата не е даденост. Да я пазим, е дълг на нас, днешните българи”, каза Янчев.