Люта битка между ДПС и ДОСТ тече в Руен, докато останалите политически сили са съсредоточени в столичните трибуни по издигане на кандидати за президент, в начина, по който ще се представят в областните центрове и големите градове. Войната между двете партии в общината, която е известна в Бургаска област като крепост на ДПС от повече от 20 години насам, е в пълна сила и няма друга партия, която да влезе и да се бори за влияние там. Затова и е оставена на произвола на съдбата, като резултатите ще се броят на поредния вот.

Водещ координатор на навлизащата в Руен ДОСТ е настоящият кмет на село Речица Исмаил Юмер. Той провежда и организира учредителните събрания на новата партия по населените места и е посочен за временен координатор на ДОСТ. Припомняме, че това е формацията, създадена от бившия лидер на ДПС Лютви Местан и неговия върл привърженик, настоящ депутат, избран като кандидат от ДПС в Бургаски регион - Хюсеин Хафъзов. Самият Хафъзов също се е върнал в региона, където не се появяваше от месеци, за да създава нови структури. Последният му удар е създаването на организация в Топчийско – родното място на доскорошния му съпартиец, бивш кмет на Руен и настоящ депутат от ДПС, едно от емблематичните лица на ДПС в региона – Дурхан Мустафа.

Всъщност през последните седмици ДОСТ развива бурна дейност в Бургаска област, далеч от прожектори и в дълбока тайна, а временният лидер Исмаил Юмер премерено и конспиративно дава изявления. „В момента имаме структури в 17 населени места, идват при нас много хора. Има кметове, които потърсиха контакт с нас, но се притесняват да се присъединят на този етап кардинално, за да не ги орежат от местната власт, принадлежаща на ДПС“, каза Юмер. Поредният отцепил се от ДПС бил кметът на село Ябълчево, което се намира на входа на общинския център- Руен.

В ДПС следят добре случващото се с ДОСТ и на този етап не изразяват никакво притеснение от дейността им в Руен. „Всичко ще се проличи при резултата на вота, виждаме хора, които се събират по кръчми и кафенета, няма отлив на доверие към нас“, коментираха от местната структура на партията.

Кой е новият лидер на ДОСТ, кой хирург оглави областната им структура – очаквайте в БургасИНФО