”Искам да поздравя достойните мъже, които се опитаха да отстранят сегашната власт в Турция. Вярно не успяха, но го направиха, сигурен съм, от чисто патриотични съображения и от желания да върнат Турция на пътя на светската държава”- Това каза лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

Той изрази притеснение, че България скоро ще граничи с ислямска държава. Според Симеонов делото и заветите на Ататюрк вече окончателно са подменени с последната крачка на ликвидиране на всякаква опозиция.

"Страшно става, когато този човек остане без каквато и да е опозиция, а нещата вървят натам. Без всякаква опозиция човек става безконтролен. Много е страшно това, което гледаме два дни подред – улиците и площадите на големите турски градове са пълни и хората на викат "Турция акбар", а "Аллах акбар", заяви Симеонов пред Нова тв.

Той все пак успокои, че в краткосрочен план няма опасност за България, защото Турция сега има да решава вътрешните си проблеми.

"Като казвам Турция, имам предвид Реджеп Тайп Ердоган – човекът, който почти е овладял цялата власт в страната", каза още лидерът на НФСБ.

Според Симеонов обаче България трябва да вземе сериозни мерки по отношение на Турция в дългосрочен план.

"Не може да разчитаме на моментните хрумвания на един не особено стабилен политик, в случая президента на Турция", каза той. Симеонов допълни, че трябва да вземем своите мерки, които да гарантират независимостта и сигурността на страната.