Лидерът на ДСБ Радан Кънев поиска консолидиране на гражданското общество, на средната класа, в силен, автентичен, единен нов политически субект, в рамките на който ДСБ да запази организационната си самостоятелност.

Пред участниците в XV-то Национално събрание на партията той очерта още два варианта пред тъмносините - запазване на Реформаторския блок /РБ/ в сегашния вид или радикално скъсване на всички партньорства, последвано от търсене на политически успех "през биографичната чистота на ДСБ", съобщи БТА.

”От позицията на извънпарламентарна партия без държавно финансиране изградихме национално лидерство, необходимостта от съдебна реформа като предпоставка за развитие в момента среща подкрепата на 68 процента от обществото”, отбеляза Радан Кънев.

Кънев направи анализ и на Реформаторския блок, като констатира, че на местно ниво той на практика се е разпаднал.

Опитахме, но не можахме да изпълним обещанието си от 2013 г. - овластяване на политически събудена средна класа, каза лидерът на тъмносините.

Той посочи, че поради вътрешните си противоречия, при играта на "котка и мишка" в преговорите с ГЕРБ, партиите от Блока са били "мишките".

Днес трябва да констатирам, че програмата ни за прокуратура като част от реформата в съдебната власт е политически предадена, подчертава в доклада си Кънев, посочва „Dnes.bg”.

А програмата на Реформаторите за образованието и здравеопазването е била "изоставена на произвола на решенията на ГЕРБ".

Лидерът в оставка на ДСБ даде добра оценка само на двама от министрите на РБ - Даниел Митов и Николай Ненчев. Тяхната работа, макар и силно, по думите на Радан Кънев, компрометирана от действията на премиера Борисов, го спирала да призове за пълно сваляне на доверието от всички министри.

Реформаторите се провалили и в разследването на КТБ, в медийната свобода. Имало отказ от реформа в съдебната система и официална държавна колаборация с компрометираната прокуратура. В анализа си председателят на тъмносините казва още, че в България има свръховластен главен прокурор и министър-председател. Когато те заявяват, че борбата с корупцията е в техен взаимен контрол, означава, че политическият чадър е навсякъде, отказ от борба с най-гнилите сили в българското общество и този отказ е в основата на икономическия провал, обясни тезата си Кънев.

В крайна сметка, попита Кънев, къде е разликата между България от 1986 г. и България от 2016 г.
Допуснах огромна политическа грешка - да повярвам, че липсата на воля да се променят нещата може да се реши "от лични контакти с падишаха", каза пред делегатите лидерът в оставка.

ДСБ се провали в поставянето на ясни разграничителни червени линии, посочи той.

Според него през последните 7-8 месеца, откакто ДСБ е в опозиция, е и в политическа изолация.

ДСБ трябва да се бори за властта, но не за властта на келепира, каза председателят на партията в оставка.

По думите му, въпреки че РБ е обявил курс на борба с партийните назначения в държавната администрация, боричканията за постове между партиите в коалицията са започнали от първия ден във властта.