Бургаски музикални празници „Емил Чакъров”2016 продължават с две забележителни заглавия. Първото е комичната опера от Гаетано Доницети "Любовен еликсир”, която ще се играе на 15-ти юли от 21:00ч. в Летния театър. Благодарение на великолепните гласове на Станислава Момекова, Марк Фаулър, Петър Данаилов и Делян Славов публиката ще може да се наслади на веселата бъркотия, предизвикана от красивата Адина, влюбения до полуда в нея Неморино, сержант Белкоре и шарлатанина доктор Дулкамара. Лъжата и случайностите ще се смесят дотолкова, че последният накрая сам ще повярва в силата на любовния си „еликсир”. Режисьор на представлението е Нина Найденова, която в момента е директор на Държавна опера – Пловдив, а диригент е Иван Кожухаров.

След щастливите развръзки е време за драматични обрати и мащабно сценично присъствие. Защото на 19-ти юли, точно в 21:00ч., вавилонският цар Набуко ще превземе Летния театър. За да пресъздадат внушителното произведение на Джузепе Верди, за първи път усилия обединяват Държавна опера – Бургас и Държавна опера – Стара Загора. В копродукцията участват 80 хористи и над 70 оркестранти. Режисьор на представлението е Огнян Драганов.

„Набуко” ще ни покаже драматичните събития след нападението над евреите, които са превзети от вавилонците, а впоследствие заточени от владетеля извън родината си. В ролята на царя на Вавилон ще влезе известният баритон Марян Йованоски, а в ролята на Абигайл ще дебютира сопраното Йоана Железчева. „Набуко” ще се играе и на 20-ти юли на Античния форум „Августа Траяна” в Стара Загора, а на 23-ти юли ще е част от програмата на летния фестивал „Сцена на вековете” в крепостта Царевец във Велико Търново.

Операта „Набуко” е едно от най-известните произведения на гениалния Верди, защото в нея ловко се преплитат любов, мъст и алчност за власт, за да се стигне накрая до покаяние и спасяване на еврейския народ. Това, което променя хода на събитията, е любовта между по-малката дъщеря на Набуко – Фенена и синът на царя на Йерусалим – Измаил.

Бургаски музикални празници се организират в памет на големия диригент Емил Чакъров от Държавна опера – Бургас и Община Бургас.