Да бъде възложено обследване и проектиране на осветление на монумента „Кръст” на Руси Стоянов на връх Шилото, иска в докладна записка общинският съветник от групата на ГЕРБ Калояна Живкова.

В мотивите на документа е записано следното:

На най-високата кота на Бургас – връх Шилото е разположен 15-метровият кръст, построен и издигнат от големия бургаски творец Руси Стоянов.

Още в проект този християнски символ е замислен от автора да бъде видим от различни точки на града през деня и нощта. С монтажа на съоръжението са били разположени специални прожектори вани, които са осветявали, под определен ъгъл, кръста. При тържественото откриване монументът се е забелязвал от километри разстояние, в тъмната част на денонощието, с осигуреното му тогава автономно осветление.

Констатирано е, че преди повече от 12 години, е изчезнало и последното осветително тяло. Оттогава кръстът не се вижда вечер.

Освен градски символ внушителният монумент е и един от знаковите елементи от бургаската обществена среда.

Кръстът на покойния Руси Стоянов е завършен проект, който трябва да остане за поколенията. Ние, като бургазлии, сме отговорни за неговото съхранение и поддръжка, казва Калояна Живкова, която е член на постоянната Комисия по култура и читалищна дейност.