Депутатът от 2 МИР Бургас Костадин Марков и премиерът Бойко Борисов влязоха в диалог от парламентарната трибуна. Тема на спора станаха мерките на кабинета за осигуряване на реда в Слънчев бряг след престрелката през миналия месец, пише Демокрация днес.

Зам.-председателят на СДС предупреди правителството, че органите на МВР и НАП вършат изключително показно, на моменти цинично, своята работа. Действия които унизяват туристите и влошават имиджа на най-големия ни летен курорт.

Премиерът от своя страна контрира, че мерките са оправдани предвид повишените приходи в хазната след старта на проверките.

Ето въпроса на Марков и отговора на Борисов от блиц контрола в Народното събрание, цитирани от "Демокрация днес":

Костадин Марков, народен представител от Реформаторския блок:

„Въпросът е към Вас, защото касае дейността на четири министерства. Въпросът ми е след срещи с хора, които си вадят хляба в Слънчев бряг.

В последните седмици сме свидетели на изключително показно и демонстративно присъствие на държавата. Има опасност да се отрази на финансовите резултати и приходите от летния туризъм. В момента всеки скъп автомобил се проверява по четири пъти.

Защо не се проверяват евтините превозни средства ако целта е борба с тероризма?

При положение, че идеята е да се открият хора с незаконни доходи – там ли е мястото да се извършват тези проверки?

Опасявам се, че изгубихме уикенд туристи, които отидоха в Гърция. Тези хора се притесняват да бъдат снимани на входовете на дискотеки и ресторанти; колите им да бъдат обискирани със заповедта: „Отваряй багажника и кажи къде са наркотиците? Къде е оръжието?

Служителите на НАП също са се държали като барети? Дърпат бележките от ръцете на туристите. С какво това ще помогне на Горанов и приходната част в държавния бюджет?

Г-н Борисов, ще разпоредите ли проверките в Слънчев бряг да бъдат провеждани по адекватен начин, защото все още има вариант да се спаси сезонът?

Проверки трябва да се правят. Но те следва да се извършват възможно най-дискретно, за да се опази имиджът на Слънчев бряг. Ефекти от негативния образ на курорта ще си проличат през следващите години. Когато тазгодишните туристи разкажат на своите близки и приятели какво са срещнали по родното Черноморие.

Бойко Борисов, премиер на Р. България:

„Ако държавата не ползва репресивни функции – къде е държавата. В обратния случай – пак проблем.

Към днешна дата - за юни - приходите в хазната са с 200 милиона повече. Разликата е постигната за 15 дни. Това е резултатът от проверките в Слънчев бряг. НАП, митници и полицията ще бъдат по летните курорти. Общите им координационни центрове вече работят.

Ще продължим през сезона, а после отиваме в посока зимните курорти, а и към ресторантите в големите градове.

Имаме 18% ръст на туристите в Южното Черноморие досега.