Шефът на вътрешната комисия в парламента Цветан Цветанов съзря политически чадър над Митьо Очите по време на вътрешния министър от кабинета "Орешарски" Цветлин Йовчев.

Цветанов обвини Йовчев, че е уволнил дисциплинарно шефа на областната дирекция на МВР в Бургас Милен Димитров. Димитров бил човекът, който неутрализирал Митьо Очите в първото дело, по което подземният бос бил осъден на 4 години и няколко месеца затвор.

"Чадърът, който се реализира, е с политическите действия, които предприемаш със законодателни и с управленски решения. Йовчев направи това", каза Цветанов пред bTV. Той обяви, че вътрешната комисия, която оглавява, ще проучи как е уволнен Милен Димитров.
Цветанов разказа, че когато през 2009 година поканил Димитров да оглави дирекцията в Бургас, той отказал заради силната политическа намеса върху работата на МВР. Цветанов обаче му обещал карт бланш и той приел. После дошъл Йовчев и го уволнил дисциплинарно и демонстративно – заповедта за уволенението била залепена на входа за назидание.

"Милен Димитров е уволнен за назидание. Каква по хубава политическа закрила, когато разбиеш един сектор", каза още Цветанов. Той припомни, че след като излязъл от затвора 2012 година, Очите заминал за Гърция и не създавал проблеми.

Той обясни, че в момента екипът на Румяна Бъчварова полага максимални усилия. Според него обаче добрите професионалисти като Калин Георгиев, Станимир Флоров, Живков Коцев и други били извън системата. "Възстановяването на това, което беше разградено, ще отнеме поне година", каза Цветанов.

Цветанов разказа още, че е подарил на Бойко Борисов статуйка на Конфуций за рождения му ден. Той я донесъл от Китай, където беше на посещение преди дни. "Човек на неговата възраст става по-мъдър, а и той действително има сериозен опит и може да го предава и да бъде добър учител", обясни смисъла на подаръка си Цветанов. Той бил от първите, които честитили празника на лидера още в 1 часа през нощта.