Нешка Робева отказа да получи орден "Стара планина". Предложението тя да бъде удостоена с най-високото държавно отличие дойде от правителството. По-късно обаче стана ясно, че министрите са се разделили в мнението си дали тя трябва да получи орден точно за заслуги в областта на културата, а не в спорта.

При гласуването предложението е подкрепено от премиера Бойко Борисов и министрите Лиляна Павлова, Красен Кралев, Николина Ангелкова, Вежди Рашидов, Ивелина Василева, Ивайло Московски. "Против" гласуват Румяна Бъчварова, Владислав Горанов, Божидар Лукарски, Николай Ненчев, Меглена Кунева, Екатерина Захариева.

В позиция до медиите Робева благодари за предложението на Инициативния комитет и на подкрепилите го, включително премиера Бойко Борисов, но заявява, че при създалите се обстоятелства не може да приеме наградата, "още повече, ако тя е повод за раздори и рушител на без това крехкото съгласие в българското правителство".

"Още по-малко бих искала да причинявам главоболие на Президента, който при наличието на взаимна антипатия, последен трябва да реши да бъде или да не бъде наградена Нешка Робева", казва тя.

„Тази година се навършват и 50 г. откакто съм в обектива на общественото полезрение, като състезател, треньор и ръководител на музикално танцова формация, чиято цел е да популяризира българското традиционно изкуство и култура. След всичко това, съвсем нормално е да получавам оценки, както от обществеността, така и от различни държавни и международни институции. И още по-нормално е да има положителни и отрицателни такива. Въпреки многото грешки, които направих в живота си, имам ясното съзнание и самочувствие, за това какво съм направила и правя за държавата и народа си, за да разреша на поредните хрантутеници и безличия да си точат зъбките върху мен, пише още Нешка Робева.

Тя заявява, че заради дейността си е носител на безкрайно много награди у нас и в чужбина и е била оценявана от "Личности и безличия".

"Преживяла съм от "Осанна", до "Разпни го", но през всичкото време и в най-тежките за мен моменти, съм чувствала подкрепата и любовта на тези, които някои наричат "обикновени хора". Каква по-голяма награда от тази", посочва още Робева.