Персонална глоба от 500 до 5000 лева да се налага на физическите лица за нерегламентирано извършване на религиозна дейност и санкция от 1000 до 2 500 лева за организацията, която стои зад сектантите.

Това допълнение в Наредбата за опазване на обществения ред в Бургас ще внесе за обсъждане ВМРО, съобщи общинския съветник Георги Дракалиев. Воеводите искат нови по-строги мерки срещу настъплението на сектите в града. Членската им маса расте, а обходни двойки на „Свидетели на Йехова” са плъзнали из възлови места в Бургас. На прицел са районите с най-голям поток от хора. Сектантите стават все по-дръзки, като вече дори не само звънят по вратите на хората, но и пускат в пощенските им кутии писма, написани на ръка, в които призовават гражданите да се присъединят към редиците им и да ги поканят за персонална беседа у дома си. Епистоларните „шедьоври” са придружени с брошури, озаглавени „Възможно ли е мъртвите да живеят отново”.

„Няма да коментираме дали това, което проповядват е правилно. В крайна сметка „Свидетели на Йехова” не са извън закона. Но трябва да е ясно, че зад религиозната пропаганда, всъщност стои една търговска организация. Целта й е да инкасират средства чрез т.нар. лепта и с тези пари захранват организацията. Нашата цел е да ограничим максимално това. Имат обредни домове, нека там да извършват дейността си, а не да притесняват хората по домовете им”, каза Георги Дракалиев. Предложенията за допълнение на Наредбата за обществения ред днес той ще внесе за обсъждане в постоянните комисии към Общинския съвет.