Журналистът и собственик на електронен сайт Галентин Влахов отпадна от битката за обществен посредник на Бургас след проведено събеседване с четиримата кандидати за длъжността. Той е бил оценен с най-малко точки от комисията с председател общинския съветник от ГЕРБ Панайот Жечков. Най-много точки е събрал бившият общински съветник от ГЕРБ Илияна Гъбева – 47 точки. На второ място е друг бургаски журналист – Ваня Чечева, която е и бивш общински съветник, влязъл в местния парламент от НФСБ в предходния мандат, но присъединил се към БСП. Тя е била оценена с 44 точки. Трета е преподавателят от БСУ д-р Ваня Стаматова с 41 точки.

Четиримата са отговаряли на въпроси за вижданията си, според които ще изпълняват евентуално функциите на омбудсман, как ще работят с областна и общинска администрация, ще искат ли промени в работата на обществения посредник.

След получените отговори, комисията е решила да допусне до гласуване в залата на Общинския съвет трима от кандидатите Илияна Гъбева, Ваня Чечева, Ваня Стаматова.

През годините Общинският съвет провеждаше няколко неуспешни избора на омбудсман, но никой от явилите се кандидати не успяваше да спечели нужния брой гласове на общинските съветници по време на сесия, затова и досегашният обществен посредник Таню Атанасов продължава да е на поста.