Гърция въвежда нови налози върху горивото, кафето и интернета. Те ще влязат в сила с приемането на допълнителни закони, които се очаква да бъдат готови през следващите дни, така че поредната среща на еврогрупата на 24 май да одобри следващия гръцкия заем.

По думите на правителствената говорителка Олга Геровасили следващата изплатена сума трябва да бъде в размер на 5,7 млрд. евро и по всяка вероятност ще бъде преведена през юни.

Допълнителните реформи, които ще бъдат обединени в един общ закон, включват създаването на нов приватизационен фонд, нови правила за управлението на лоши заеми на гръцки банки и въвеждането на поредица „индиректни“ такси, включващи налози върху горивото, кафето и интернета.

Правителството също така ще трябва да приеме закон, който въвежда механизъм за автоматично намаляване на правителствените разходи, ако Гърция не изпълни зададените си бюджетни цели.

Премиерът Алексис Ципрас призова за „усилена и фокусирана работа“ в навечерието на „изгодното“ споразумение с еврогрупата, подготвяйки условията за нов парламентарен вот, с който да бъдат приети още реформи, пише гръцкият вестник „Катимерини“, цитиран от БГНЕС.

Те трябва да бъдат одобрени, за да може Атина да получи нови средства по програмата и започването на преговори за така желаното облекчаване на дълга си. Въпреки обаче оптимистичните настроения за това, от Брюксел се съмняват за възможности за такова облекчение, както и за ролята на Международния валутен фонд (МВФ) в гръцката програма.

Щом премине следващото парламентарно гласуване и срещата на еврогрупата, Ципрас се очаква да предприеме и някои политически смени. Това най-вероятно ще стане в края на юни, когато СИРИЗА ще проведе годишен конгрес.