От това лято градът ще завладява родни и чужди туристи с маршрута „Старият Бургас”, който включва емблематични сгради от средата на XX век. Част от тях бяха представени навръх 9-ти май при откриването на изложбата „Класическият Бургас”. Инициативата, чийто идеен автор е изследователят Митко Иванов, и зад която стоят депутът от Реформаторския блок в Европейския парламент Светослав Малинов, народният представител в 43-то НС Костадин Марков и общинските съветници: д-р Георги Митев, Тошко Иванов и Станимир Апостолов, срещна пълната подкрепа на институциите. С нея се ангажираха Община Бургас, Областна администрация и Пристанище Бургас.

„Ние поехме този ангажимент по време на предизборната си кампания. Ще се радваме Община Бургас и Пристанище Бургас да бъдат наши партньори в реализирането на проекта. Чрез „Стария Бургас” градът ще даде нов тласък на културния туризъм, а пасажерите от круизните кораби, които се отправят на екскурзии до Созопол и Несебър, ще знаят, че могат да прекарат няколко магични часа и в сърцето на Бургас”, каза Тошко Иванов. В основата на пешеходния маршрут са: Пристанище Бургас, Митницата, ЖП гарата, хотел „Булевард“, хотел „Империал“ ; сградата на БНБ (днес НАП); Безистенът, домът на Йови Воденичаров; катедралата „Св. св. Кирил и Методий“ и Френският девически пансион „Св. Йосиф“.

„Поемам ангажимент и още това лято ще помогнем за отпечатването на картите с пешеходния маршрут. С помощта на общинско предприятие „Туризъм" ще направим нужното, за да бъдат осигурени и гидове”, каза зам.-кметът по култура и образование в Община Бургас Йорданка Ананиева. Малко преди това депутатът от реформаторския блок Костадин Марков й връчи свидетелство, с което той и колегите му даряват изложбата на Общината.

„Надяваме се „Класическият Бургас” да е първата експозиция, която бургазлии и гостите на града ще могат да видят в музея, който предстои да отвори до Морска гара”, каза Марков.

„Старият Бургас” ще бъде представен и в Европейския парламент. От името на евродепутата Светослав Малинов този ангажимент пое представителят му в морския град Таня Ляпчева. Всъщност всички сгради, създаващи романтичния облик на града, са дело на западноевропейски възпитаници. Това е и причината, поради която представането на изложбата се състоя на 9-ти май.

„Винаги, когато говорим за Стария Бургас, едно име се откроява особено силно . Това е името на италианския архитект Рикардо Тоскани, чието въображение е променило града. Подписът му стои под проектите на редица емблематични сгради– хотел “Империал”, “Модерен театър”, къщите на Йови Воденичаров и много други. Затова Реформаторският блок предлага да бъде изграден паметник на големия архитект, завещал ни едни от най-красивите сгради”, каза д-р Георги Митев. Той и колегите му ще входират докладна с това предложение на следващо заседание на Общинския съвет, като се надяват да получат подкрепа.

Голямо признание за идеята си, организаторите получиха от изпълнителния директор на Пристанище Бургас Диян Димов.