ВМРО в Бургас сръчка партньорите си в националната коалиция Патриотичен фронт – НФСБ, в Бургас, заради предложението за забрана на бурките. Войводите са категорични, че идеята е тяхна и докато съветниците от НФСБ още обмислят подобно предложение, както БургасИнфо вече съобщи (ВИЖ ТУК), то те са внесли своя докладна записка в Общинския съвет.

„Разбрах, че и други съветници мислят да правят подобно предложение. Нека видят първо аз какво съм внесъл в Общинския съвет. Това е предложението ми за забрана на бурки и др. подобни облекла на територията на Община Бургас. Надявам се то да бъде прието от Общинският съвет, за да можем да пресечем още в зародиш евентуални постъпления на радикалния ислям“, заяви областният лидер на ВМРО Георги Дракалиев, който е общински съветник от групата на ГЕРБ и не е част от НФСБ, които в местния парламент в Бургас са заедно с партия СЕК на Георги Манев.

В мотивите си за забрана в Бургас а характерните за ислямските държави покривала от ВМРО са изтъкнали, че в страната през последните години сме свидетели на появяването на радикален ислям, харектеризиращ се с агресивна пропаганда против иноверците. „Тази политическа доктрина, скрита под формата на религия, никога не е била присъща на българските мюсюлмани. За съжаление тя вече има свои агитатори и последователи и у нас. Има не малко документирани случаи на изразяване на подкрепа за Ислямска държава, има и вече осъдени лица за проповяднане на радикален ислям. Въпреки това, демонстрирането на принадлежност към тази религия, сообено в Пазарджик, продължава и израз за това са носенето на характерни бради у мъжете и пълното забулване на жените. По този начин радикалните ислямисти маркират територия, за да могат след време техните подбудители и покровители да имат претенции към нея. Наш дълг е да вземем мерки срещу тези антибъларски, антихристиянски и дори антимюсюлмански действия, ако не искаме те да станат някой ден ежедневие и в нашата община“, се казва в докладната записка на Дракалиев.

Според него е доказано, че хората, носещи нетрадиционното облекло го правят срещу заплащане, затова трябва да има реципрочни наказания. Целта била да се въведе ред и котрол при дейността на нетрадиционни за България религиозни общности и да се вземат превантивни верки.

Предложението, което Дракалиев прави са за промени в Наредбата за опазване на обществения ред. Те гласят:

„Забранява се носенето на облекло, което напълно или частично скрива лицето, както и всякакви религиозни облекла и символи на нерегестрирани у нас вероизповедания, включително и такива, които са в разрез с морала и традицииите на религиозните общности в България.

Забраната важи в официалните инстиутции и обектите, свързани с предоставянето на админстративни, образователни и обществени услуги, като и на местата за обществен отдих, спорт, култура и комуникации.

Не се прилагта, ако облеклото се налага по здравословни причини или професионална необходимост или е с временен характер в рамките на спортни или културни прояви.

В своята дейност вероизповеданията не могат да използват психотропни вещества или хипнотични иди други методи, водещи до промяна в съзнанието на човека.

Скриване на лицето са случаите на използването на покривала или дрехи от плат, които цялостно закриват главата и лицето или по-голямата част от тях, включително устата, косата, ушите и очите, независимо от наименованието на съответната дреха или покривало.