Областният и общински лидер на БСП в Бургас Николай Тишев, депутатът Атанас Зафиров, Любомир Пантелеев и Георги Тодоров са четиримата представители на Бургаска област в новия Национален съвет на столетницата. Това стана ясно след гласуването за неговия състав, провело се на Конгреса на партията. С най-много гласове в него е избран депутатът Атанас Зафиров, съобщиха делегати пред БургасИнфо. Той се е класирал на 30-то място от 105 места. Пантелеев е на 57-мо, а Тодоров на 102-ро. Николай Тишев влиза по право като областен лидер. Общият брой на членовете в НС е 185, като в тях се включват и делегираните представители, както и младежката квота.

До този момент Бургас имаше в Националния съвет 7 свои представители, но вече остават 4-ма. За новия състав на ръководния орган не можаха да се преборят ключови имена на левицата в Бургас като бившият областен управител Павел Маринов, ексдепутатът Пенко Атанасов, Аргир Бояджиев и други.

На Конгреса Бургас беше представен от 30 делегати, които предварително нямаха единна позиция как ще гласуват за лидер. „В момента ме заварвате в щаба на Корнелия Нинова. Много съм развълнуван, това е исторически момент, защото партията за първи път ще бъде оглавявана от жена, за първи път се случва и да бъде сменен действащ председател“, каза пред БургасИнфо бургаският депутат Атанас Зафиров.

Припомняме, че Корнелия Нинова беше избрана за председател с 20 гласа преднина на балотаж със досегашния лидер Михаил Миков.